Kosten zzp-ers vs groot architectenbureau

Als jij een huis wil laten bouwen of als je een verbouwing wil laten doen aan je huis doe je er verstandig aan om een architect in te huren. Zo’n architect biedt jou namelijk nogal wat voordelen. De architect is in staat om voor jou een woning of een verbouwing te ontwerpen aan de hand van jouw eisen en voorkeuren. Daarnaast zal de architect de hele bouw of verbouwing begeleiden als jij daarom vraagt. Als je op zoek gaat naar een architect kom je voor een keuze te staan. Kies je voor een zzp-er of kies je voor een groot architectenbureau.

Hoeveel kost een zzp-er architect vergeleken met een groot architectenbureau

Vandaag de dag is het niet zo dat je per definitie moet kiezen voor een groot architectenbureau wanneer je een bouwproject in je gedachten hebt. Er is volop keuze als jij een architect wil laten inhuren. Veel goed opgeleide architecten hebben er namelijk voor gekozen om als zelfstandige aan het werk te gaan. Ze zijn als zzp-er in te huren en zullen op die manier voor jou een bouwproject willen ontwerpen en begeleiden. Dat biedt voor jou nogal wat perspectieven. Je hebt behoorlijk wat voordeel wanneer je een zzp-er inhuurt om jouw bouwproject uit te voeren. Zo hanteert een zzp-er doorgaans een tarief wat behoorlijk concurrerend is met de tarieven van de grote architectenbureaus. Ze zullen immers alles doen in deze moeilijke economische tijden om opdrachten binnen te halen en het hoofd boven water te houden.

 

Een architectenbureau huur je in op een basis van reputatie. Dat is een voordeel wat een architectenbureau heeft ten opzichte van een zzp-er. Een architectenbureau wat al meerdere projecten in jouw omgeving heeft ontworpen geniet een grote bekendheid. Die bekendheid is ook in hun voordeel als ze bijvoorbeeld een bouwvergunning voor jou moeten aanvragen. De gemeente zal hun plannen al snel goedkeuren. Ook kent het grote architectenbureau een hoop aannemers. Ze weten precies welke vaardigheden er horen bij een specifieke aannemer.

 

Er zijn dus diverse voordelen en nadelen aan het inhuren van een zzp-er. Wanneer jij echter prijsbewust je woning of verbouwing wil laten ontwerpen en laten begeleiden tijdens de bouw is het praktischer om een zzp-er te kiezen. We hebben voor je opgezocht waar het prijsverschil zit tussen een zzp-er architect en een groot architectenbureau. We kwamen tot de volgende prijzen.

Welke dienst neem je af bij de architect Wat is de prijs bij een zzp-er architect Wat is de prijs bij een groot architectenbureau
Laten ontwerpen van een nieuwbouwwoning, inclusief het regelen van bouwvergunning, selecteren van een aannemer en het begeleiden van de totale bouw 17.000 euro 23.500 euro
Uurtarief van de architect Gemiddeld 55 euro Tussen 75 en 95 euro
Honorarium van de architect Gemiddeld 8 procent van de totale bouwkosten Gemiddeld 16 procent van de totale bouwkosten

 

  • Als het voor jou niet uitmaakt wie jouw woning architectonisch ontwerpt en de bouw begeleidt. Kiezen voor een zzp-er is een heel bewuste keuze. Je weet zeker dat jouw woning of verbouwproject goed wordt ontworpen en dat de begeleiding van de aannemer optimaal is. Daarnaast weet je ook heel zeker dat er niet meer uren in rekening zullen worden gebracht dan er daadwerkelijk zijn besteed aan jouw project. De zzp-er heeft een goede registratie van de gewerkte uren.
  • Als jij liever een architect met naam en faam inhuurt. Een groot architectenbureau heeft doorgaans een goede reputatie. Ze profiteren hiervan bij behoorlijk wat aspecten tijdens het ontwerpen en het begeleiden van de (ver)bouw van jouw woning. Een architect met naam en faam voegt bovendien een stuk waarde toe aan jouw woning.

Hoe is de prijs van de diensten van een architect opgebouwd

De prijs van de dienstverlening van een architect is opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes die jij maakt wanneer je een architect inhuurt. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Geef je de hele opdracht uit handen of kies je voor een deelopdracht. Je zou ervoor kunnen kiezen om alleen het ontwerpen van de (uit)bouw van jouw woning uit handen te geven aan een architectenbureau of een zzp-er. In dat geval zal een tarief worden gehanteerd op basis van het uurloon. Ook bij het architectenbureau zal er in dat geval slechts één architect met jouw opdracht bezig zijn. De zzp-er zal sowieso het hele ontwerp uitvoeren.
  • Hoe luxe is jouw toekomstige (ver)bouw. Zowel de zzp-er als de architect zal een prijs hanteren aan de hand van de luxe van jouw woning of je verbouwing. Zijn ze er meer uren voor kwijt, dan worden die in rekening gebracht.

Praktische bespaartips

  • Let op de urenregistratie. Het is goed om in de gaten te houden hoeveel uren de architect daadwerkelijk kwijt is aan jouw opdracht. Een zzp-er zal dit goed registreren en nauwkeurig aan je kunnen doorgeven. Bij een groot architectenbureau werken er soms meerdere mensen aan jouw zaak. In dat geval kan de urenregistratie behoorlijk hoger uitvallen.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het eenvoudigst kies je een architect door offertes op te vragen. Met één klik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend meerdere offertes van architecten op. Je voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

 

 

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt er dan ook een architect bij nodig om dit te ontwerpen en om daarna …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het een goed idee om een architect in te schakelen. Dat klinkt heel …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om het totale kostenplaatje klaar te hebben …