Informatie en advies over architecten
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Bij een koophuis denken veel mensen aan een woning die al gebouwd is. Je zou echter ook een woning kunnen kopen die nog helemaal gebouwd moet gaan worden. Je kan je in zo’n geval inschrijven voor een nieuwbouwproject. Je zou echter ook kunnen kiezen voor de bouw van een eigen ontworpen woning. Zo’n woning ontwerpen is nog niet zo eenvoudig als het lijkt. De enige optie die je hebt is dat je een architect inhuurt om de woning voor jou te ontwerpen. Hierbij zal de architect luisteren naar jouw pakket van wensen en eisen. Aan de hand daarvan zal hij met een ontwerp komen.

Hoeveel kost het bouwen van een nieuwbouw huis met een architect

Als je een architect inhuurt om de bouw van jouw nieuwbouw huis te begeleiden kom je erachter dat dit gelijk een stuk meerwaarde geeft aan jouw woning. Je kan immers helemaal zelf de stijl bepalen van jouw toekomstige woning. Daarbij zal je je wel moeten houden aan een aantal eisen die de gemeente stelt aan nieuwbouw. Jouw huis mag immers niet extreem veel afwijken van de bouwstijl van andere huizen in de omgeving.

Een architect inhuren heeft dan ook een behoorlijk aantal voordelen. Allereerst is daar het aspect dat jouw woning helemaal op maat gemaakt is. Jij bent degene die aan het roer staat. Jij bepaalt hoe jouw huis eruit komt te zien en hoe de inrichting wordt. Daarnaast zal de architect nog veel meer werkzaamheden voor je kunnen doen. Een architect is namelijk ook degene die bij de gemeente de bouwvergunning zal gaan regelen. Hierbij kan gelijk worden gekeken of de gemeente wel akkoord gaat met het ontwerp van jouw nieuwbouw huis.

 

De architect zal vervolgens na goedkeuring door de gemeente ook de contacten met de aannemer onderhouden. Dit is bij een nieuwbouw woning echt wel noodzakelijk. De aannemer heeft immers al jullie wensen en eisen in kaart gebracht in dit huis. Hij is er ook verantwoordelijk voor dat jullie huis deugdelijk wordt gebouwd door de aannemer. Natuurlijk wil jij graag weten hoeveel je nou kwijt zal zijn als je een aannemer inhuurt om de bouw van jouw nieuwbouw huis te begeleiden. We hebben daarom een aantal prijzen voor je opgezocht. We geven ze weer in onderstaand schema. Daarbij kijken we naar de diensten van de aannemer en de manieren waarop hij zijn tarief kan bepalen.

Welke diensten neem je af bij de aannemer Hoeveel bedragen de totale kosten van deze diensten
Gehele traject voor een nieuwbouwwoning. Inclusief ontwerpkosten en aanvraag bouwvergunning. Bovendien zit hier het gedeelte selectie van de aannemer en de communicatie met de aannemer bij inbegrepen Tussen 17.450 en euro en 23.450 euro
Tarief van de architect per uur gespecificeerd Gemiddeld 75 euro per uur
Berekening honorarium van de architect Percentage van de totale kosten van het nieuwbouwhuis. Percentage ligt tussen 5 en 15 procent.
  • Als je een eenvoudige nieuwbouwwoning laat ontwerpen. Kies je voor een eenvoudige nieuwbouwwoning waar weinig specifieke zaken aan te ontdekken zijn, dan kom je in het lagere tarief uit. De woning zal een normale tot lagere kostprijs hebben en het honorarium van de architect is daar dan ook naar. Bovendien is de architect korter bezig met het ontwerpen van de woning.
  • Als je een meer exclusieve woning wil laten bouwen. Gaat jouw voorkeur uit naar een meer exclusieve woning? In dat geval kom je in de hogere tariefklasse terecht. De architect zal meer werk moeten doen om jouw huis te ontwerpen en ook de bouw zal arbeidsintensiever zijn.

Hoe is de prijs van een architect bij een nieuwbouw woning opgebouwd

De prijs van een architect bij een nieuwbouw woning is afhankelijk van een aantal keuzes die jij maakt wanneer je een architect inhuurt. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Kies je voor een deelopdracht of een volledige opdracht. Je kan ervoor kiezen om niet het hele traject van de bouw van jouw nieuwbouwwoning te laten doen door de architect. In dat geval zal je zelf een aantal zaken moeten uitvoeren. Het aanvragen van een bouwvergunning is iets wat je kan doen aan de hand van de bouwtekening. Komt de gemeente dan met specifieke vragen, dan zal je die zelf moeten beantwoorden. Een deelopdracht is wel een stuk goedkoper dan de volledige opdracht.
  • Is er sprake van een uurloon of een honorarium. Een architect kan zijn kosten berekenen op basis van een uurloon. In dat geval kom je uit op een gemiddelde van 75 euro per uur. De architect kan echter ook zijn tarief bepalen op basis van een honorarium. Je komt dan uit op een bepaald percentage van de totale kosten van je huis.

Praktische bespaartips

  • Werk met een zzp-er in plaats van met een groot architectenbureau.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Je bespaart het snelste op de kosten van een aannemer door offertes op te vragen. Met één klik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend meerdere offertes op. Je voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

Geschreven door: Admin

Laatste nieuws

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het