Onze woonwensen worden steeds exclusiever en vaak zie je dat de huidige woning waarin mensen wonen niet meer past bij die woonwensen. Het is dan ook om die reden dat steeds meer mensen ervoor kiezen om de bestaande woning te verbouwen of om een nieuwe woning te laten bouwen. Wanneer jij kiest voor een verbouwing of de bouw van een nieuwe woning is het aan te raden om een architect in de arm te nemen. We keken naar iets wat veel mensen willen weten; de kosten van een architect.
Inhoudsopgave
Weet waar je voor betaalt
Een architect brengt doorgaans nogal een kostenplaatje met zich mee. Hoe hoog dat kostenplaatje is wordt bepaald door het aantal facetten van het ontwerp en de bouw waar jij de architect bij wil betrekken. We hebben die delen van de bouw en het ontwerp voor jou op een rijtje gezet, samen met de kosten die daar gemiddeld aan verbonden zijn. We gingen uit van de nieuwbouw van een woning.
- Het voorlopige ontwerp van de woning, het definitieve ontwerp van de woning en de bouwaanvraag. Dit is het meest basic pakket. Jij regelt in dat geval zelf de begeleiding van de bouw en het inhuren van de aannemer. Ook de contacten met de aannemer en het beheer van het bouwbudget regel je allemaal zelf. Dit gedeelte komt voor jou op een kostenplaatje wat tussen 2050 en 2250 euro ligt.
- De medium opdracht; het voorlopige ontwerp, het definitieve ontwerp, het bestek en de bouwaanvraag. Het bestek alleen al zorgt voor een meerprijs van 2000 euro. Je zal dan ook gelijk in een prijsklasse terechtkomen die ligt tussen 4250 en 4500 euro.
- De complete opdracht; Voorlopig ontwerp, definitief ontwerp, bouwaanvraag, technische omschrijving van de werkzaamheden, bestektekeningen, aanbesteding van de bouw en de begeleiding van de bouw. Dit totale pakket zorgt ervoor dat jouw budget goed wordt beheerd en dat je geen omkijken naar het hele pakket hebt. Reken op een prijskaartje wat ligt tussen 5075 en 5800 euro.
Hoe worden de kosten per uur bepaald
Wanneer je een architect gaat inhuren zal deze doorgaans een uurtarief met jou afspreken. In dat uurtarief zitten alle zojuist genoemde kosten verwerkt. Je mag ervan uitgaan dat het uurtarief gesteld wordt op 100 procent. Daarvan is de verdeling over de diverse kosten als volgt;
- Kosten bouwtekening. Het gedeelte wat van belang is voor het uiterlijke resultaat van de verbouwing. 37 procent.
- De begeleiding van de bouw. Het inhuren van de aannemer en het onderhouden van contacten hiermee tijdens de bouw. Dit gedeelte bevat eveneens het beheer van het bouwbudget. 61 procent.
- De reiskosten van de architect. We gaan uit van een lokale architect die niet vanuit een ander deel van het land hoeft te reizen naar jouw huis of naar de werkplek toe. 2 procent.
Bij de bovengenoemde percentages is al rekening gehouden met de belasting en BTW die afgedragen dient te worden door de architect.
Hoe kan jij besparen op de kosten van de architect
Besparen op de kosten van een architect is in principe mogelijk; we geven je een paar mogelijkheden.
- Een aanbouw, verbouw of andere stijl. Het kan zijn dat jij een architect inhuurt omdat jij jouw woning wil aanpassen aan jouw woonwensen. Wanneer dat inhoudt dat er wellicht wordt geschoven met ruimtes in jouw huis en dat er een andere indeling wordt gemaakt met een andere woonstijl kan je besparen op de kosten van de architect. Je huurt in dat geval een binnenhuisarchitect in. Deze is een stuk voordeliger dan de normale architect en er hoeft geen heel uitgebreide (ver)bouwing te komen van jouw huis.
- Ga voor de kracht van kleinschalig. Je kan je wenden tot een groot architectenbureau wanneer je een architect wil gaan inhuren. Verstandiger is het echter om ook te kijken naar de kosten van een architect die als ZZP werkt. Je bespaart op die manier een flink deel op de zogeheten overheadkosten. De ZZP architect zal kwalitatief wellicht nog beter werk leveren omdat hij jou graag als klant nog een keer terugziet bij een volgend bouwproject. Hou er rekening mee dat deze laatstgenoemde architect echter wel vaak een langere wachttijd heeft voordat hij voor jou aan het werk kan gaan.
Heb je alle informatie als je de kosten architect per uur kent?
Als je de kosten per uur kent dan is het ook belangrijk om te weten hoe lang een architect aan een specifiek project moet werken. Natuurlijk geldt ook hier dat een kleine verbouwing sneller is af te ronden dan een complete woning.
Zijn de kosten per uur van een architect het belangrijkste om te weten?
Natuurlijk is het goed om te weten wat de kosten architect per uur zijn. Je krijgt een beeld van de totale kosten. Het is echter belangrijker dat je een architect inschakelt welke ook kwaliteit kan leveren. Een architect welke goedkoop is en middelmatig werk levert is uiteindelijk vaak een stuk duurder dan een architect welke wat duurder is en top werk levert. Kies er daarom voor om niet alleen naar de kosten van de architect te kijken.
Waar let je op bij de architect
Wanneer op de offerte van de architect een bepaald uurtarief staat is dat mooi. Beter is het om te weten uit welke werkzaamheden zo’n uur doorgaans bestaat. Vraag dan ook om een uitgebreide omschrijving van de werkzaamheden van de aannemer bij zijn kostenberekening. Weet waar je voor betaalt, dan weet je ook gelijk waar je op kan besparen. Lees ook: kosten van vloerisolatie
Vraag offertes op
Een architect kan je het beste uit je eigen omgeving huren. Het is dan ook goed om offertes op te vragen. Op die manier heb je een overzicht van de kosten die een architect met zich meebrengt en daarnaast heb je kijk op de besparing die er voor jou mogelijk is. Met onderstaande knop vraag je de offertes moeiteloos op waardoor je vandaag al kan gaan vergelijken. Indien je wilt weten wat de mogelijkheden zijn en wat de kosten van een architect is, kun je het beste in contact komen met bedrijven. Door het aanbod en de prijzen te vergelijken kun je een betere keuze maken en besparen op de kosten die je moet maken. Lees verder op pagina vrijblijvend advies.
Geschreven door: Admin