Informatie en advies over architecten
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt er dan ook een architect bij nodig om dit te ontwerpen en om daarna de bouw te begeleiden. Dit klinkt heel eenvoudig maar in de praktijk blijkt het behoorlijk mis te kunnen gaan. Door schade en schande word je wijs, maar het is beter om wijs te worden door de fouten van anderen. We hebben daarom de veelgemaakte fouten bij het inschakelen van een architect op papier gezet.

Een architect is niet altijd verplicht

Veel mensen denken dat een architect niet altijd verplicht is. Ze willen een huis ontwerpen en gaan zelf aan de slag. Met hun eigen gemaakte bouwtekening schakelen ze een aannemer in die met de bouw aan het werk gaat. Deze mensen hebben een heel kostbare fout gemaakt. Bij de constructie van een geheel nieuwe woning heb je namelijk altijd de assistentie van een architect nodig. Er moet worden gekeken naar de bouwstijl van het huis. Bovendien moet de bouw veilig zijn en aan een hoop wettelijke eisen voldoen. Zelf maar wat aan ontwerpen achter de keukentafel geeft geen doortimmerd plan wat dan ook niet volgens de bouweisen zal worden uitgevoerd. Bij een ingrijpende renovatie en nieuwbouw is een architect inhuren dan ook geen optie maar een verplichting. Goed om te onthouden.

De architect niet voor het hele traject inhuren

Je kan ervoor kiezen om de architect niet voor het hele bouwtraject in te huren maar slechts voor een beperkt gedeelte. Gevolg zal zijn dat er een bouwtekening wordt gemaakt en dat je er vervolgens alleen voor staat. Dat zorgt voor vervelende situaties wanneer er werkoverleg moet zijn. Jij stapt dan met enkel de bouwtekening in de plaats van de architect. Dat gaat niet goed, en het resultaat zal zijn dat er een hoop onduidelijkheid ontstaat bij de aannemer. De controle op het werk is namelijk eveneens geen optie, maar een verplicht onderdeel van het werk van de architect wanneer het gaat over nieuwbouw en ingrijpende renovaties. Zou de aannemer fouten gaan maken met zijn werk doordat het toezicht van de architect ontbreekt, dan ben jij mede schuldig aan de gevolgen daarvan. De bouw kan zelfs in opdracht van de overheid worden stilgelegd.

Niet wachten op de architect

Wanneer alle voorbereidingen klaar zijn voor de bouw zal de aannemer soms aandringen om te mogen beginnen met de bouw. Wacht echter altijd tot het moment waarop de architect het startsein geeft. Ben je te snel, dan is de kans groot dat de architect nog helemaal geen tijd heeft om bij de bouwbesprekingen te zijn. Zorg ervoor dat dus alle partijen klaar staan om te beginnen. De werfbesprekingen op de werkplek zijn een wettelijke verplichting. Je wil de architect of de aannemer niet in verlegenheid brengen. Mochten er bepaalde zaken niet zijn besproken, dan is ook hier de kans dat er fouten worden gemaakt die onherstelbaar zijn.

Teveel vertrouwen op de architect

Je kan er blindelings op vertrouwen dat de architect de bouw goed begeleidt, maar dat vertrouwen zou ook kunnen worden geschaad. Wanneer jij vindt dat de architect te weinig met de bouw betrokken is kan je deze wel wettelijk aanmanen om hier meer werk van te maken. Eventueel kan je bij een hoog oplopend geschil aankloppen bij de orde van architecten. Overleg daarom dan ook eerst op welke momenten de bouwbesprekingen zullen zijn en leg vast dat de architect daar bij aanwezig moet zijn. Met schriftelijke bevestigingen heb je een goed overzicht op wat er te gebeuren staat en wat ieders rechten en plichten zijn tijdens de bouw.

Je bemoeien met het werk van de architect

Veel mensen maken de fout dat ze zich gaan bemoeien met het werk van de architect. Ze hebben zelf overleg met de aannemer om alsnog zaken aan te passen aan hun woning. Het kan ertoe leiden dat je stedenbouwkundige overtredingen begaat. De woning is immers goedgekeurd door de welstandscommissie in een bepaalde vorm; daar mag dan niet meer aan worden getornd door jou. De architect zal deze zaken alsnog moeten goedkeuren en dit kan tot onmin zorgen tussen jou en de architect. Accepteert de architect dit soort misstanden op de bouw, dan komt ook zijn aansprakelijkheid in het gedrang. Hij heeft zich immers aan de eed van de orde van architecten te houden.

Vind een architect

Het vinden van een architect is voor veel mensen al een ogenschijnlijk onmogelijke oplossing. Het is dan ook heel goed om eerst eens een verkenningsronde te doen. Dat doe je door offertes op te vragen. Met deze knop heb je er gelijk een paar in huis voor jouw bouwproject. Je kan niet allen de kwaliteiten vergelijken maar ook de prijzen; dat is altijd een goede keuze.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *