Informatie en advies over architecten
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om het totale kostenplaatje klaar te hebben voordat je aan een verbouwing gaat beginnen. De architect die je inhuurt bij de verbouwing is een belangrijk deel van dat kostenplaatje. Hij zal jou dan ook een offerte overhandigen voor hij aan de slag gaat. Het is zaak dat jij die offerte vergelijkt voordat jij en de architect met elkaar in zee gaan.

Betekent een lagere offerte ook een inferieure architect

De architect bevindt zich op een vrije markt. Het is dan ook aan hem om een prijskaartje te hangen aan zijn dienstverlening. Natuurlijk wil iedere architect veel geld verdienen, maar dat wil niet zeggen dat hij voor het realiseren van jouw verbouwing de hoofdprijs wil verdienen. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat een lager offertebedrag zal resulteren in een inferieure architect. Deze moet zich immers aan bepaalde eisen houden en daarnaast zal de architect verantwoording moeten afleggen over de verbouwing die hij heeft afgeleverd. Uiteindelijk is het resultaat dan ook goed van een verbouwing; het is echter wel goed om tot de juiste prijs/kwaliteitsvergelijking te komen.

Let op een complete offerte

De offerte van een architect moet een vastgesteld aantal posten hebben; controleer de offerte hier dan ook op voordat je akkoord gaat; het voorkomt dat je voor onaangename verrassingen komt te staan wanneer naderhand de rekening wordt gepresenteerd.

  • Een heel duidelijke omschrijving van de werkzaamheden. Alle werkzaamheden, van de eerste kennismaking tot de uiteindelijke oplevering van de verbouwing worden nagelopen en opgeschreven op de offerte. Het is dan ook goed om vooraf een compleet beeld te hebben van de verbouwing en een compleet pakket van eisen te kunnen tonen.
  • De kosten die bij de verschillende gebruikte materialen horen. Bij een verbouwing worden veel verschillende materialen gebruikt. Kijk naar de kosten die daarbij horen. Dit is een post waar je eventueel zelf nog inspraak in hebt. Wil de architect een bepaalde soort deur gebruiken in jouw huis maar heb jij zelf een financieel aantrekkelijkere deur op het oog; dan kan er nog wat aan de totale prijs gedaan worden. Ook wanneer één specifiek punt de prijs nodeloos opjaagt kunnen jullie ervoor kiezen om dat punt te schrappen van het programma van eisen.
  • De architect zal altijd voorrijkosten berekenen. Dat zijn de kosten die hij maakt voor de verreden kilometers naar jullie adres, maar het zijn ook de kosten die hij maakt omdat hij een bepaald aantal uren moet inplannen voor de werkzaamheden bij jou. Het is dan ook goed om te kijken of de architect uit jouw eigen regio komt. Dit is altijd nog een stuk goedkoper dan een architect die uit een andere hoek van het land moet komen.
  • De BTW. Dit is een punt wat veel architecten gemakshalve vergeten te vermelden. Het gaat bij de materialen en het arbeidsloon om 21 procent. Dat is een bedrag wat een behoorlijk verschil op de uiteindelijke factuur zal opleveren.
  • De prijsopbouw. De architect berekent een bepaald tarief voor zijn diensten en daar zal hij een verantwoording voor moeten afleggen in de prijsopbouw. Hij zal bijvoorbeeld werken aan de hand van een uurtarief of van een tarief in dagdelen of gewerkte dagen of weken. Een tarief voor de ‘totale klus’ is een punt waar je niet zomaar mee akkoord hoeft te gaan. Er blijft dan teveel grijs gebied liggen.

Hoe beoordeel je een architect

Een architect moet je vooraf al kunnen beoordelen voordat hij zelfs maar een minuut voor jou heeft gewerkt. Je kan daarvoor het beste een aantal zaken opvragen.

  • De portfolio. Dit is een overzicht van verbouwingen die de architect al heeft gerealiseerd. Je ziet dan gelijk of je te maken hebt met een architect die werkt volgens één bouwfilosofie (de Bouwheer) of volgens meerdere bouwfilosofieën (De Metgezel). De eerste architect zal zijn stempel heel sterk drukken op het uiteindelijke resultaat en de tweede architect zal een goede combinatie zoeken tussen jouw woonwensen en de uiteindelijke bouwstijl die hij zal toepassen.
  • Klanten van een architect zullen doorgaans hun referenties afgeven over de samenwerking met de architect. Op die manier weet jij met wie je samenwerkt en wat de tevredenheid over de werkzaamheden van de architect is.

Vraag offertes op

Wanneer jij een indruk wil hebben van een paar architecten uit jouw eigen regio is het goed om offertes op te vragen. Dat doe je heel eenvoudig met deze knop. Je krijgt een aantal offertes in jouw mailbox om te vergelijken; het zal jou een besparing oplopend tot wel 20 procent opleveren.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *