Kosten zakelijk architect

Als ondernemer is het goed om alle ruimte en gelegenheid te krijgen voor datgene wat jij het liefste doet; ondernemen. Daarvoor is het goed dat er aan een aantal randvoorwaarden wordt voldaan. Eén van die randvoorwaarden is dat je bedrijf goed gehuisvest is. Om te zorgen voor een goede huisvesting moet er dan ook een goed en adequaat bedrijfspand voor handen zijn. Als je een bedrijfspand gaat zoeken kan je denken aan een aantal zaken. Je kan kijken naar een bedrijfspand wat al helemaal klaar is of je kan zelf een bedrijfspand laten bouwen.

Hoeveel kost een zakelijk architect

Een architect kan voor jou het hele bouwproces uit handen nemen als je een bedrijfspand wil laten (ver)bouwen. Allereerst is daar de bouwtekening. Je zal met de architect rond de tafel moeten gaan zitten. Tijdens dit gesprek leg je al jouw wensen en eisen betreffende je nieuwe bedrijfspand op tafel. De architect zal deze wensen en eisen noteren en een eerste ruwe schets maken. Samen beoordelen jullie of je een officiële bouwtekening wil laten maken door de architect. Tot zover was het overleg nog slechts oriënterend. Vervolgens zal de architect aan de tekentafel gaan zitten en voor jouw bedrijf een bouwtekening maken. Hij zal hierbij zoveel mogelijk rekening houden met jouw wensen en eisen. In het gunstigste geval zal de bouwtekening in één keer naar jouw wens zijn. Houd er rekening mee dat het anders zal verlopen. De architect zal in dat geval nog één of meerdere keren naar zijn tekentafel moeten om je bouwtekening aan te passen. Akkoord gaan met een bouwtekening die niet helemaal naar jouw wens is, is onverstandig.

Nadat de bouwtekening is goedgekeurd zal de architect naar de gemeente gaan om omgevingsvergunningen te regelen en de bouw van jouw bedrijfspand voor te leggen aan de welstandscommissie. Dit onderdeel is heel belangrijk. Hij zal zijn bouwtekening moeten toelichten en moeten vertellen welke materialen er gebruikt gaan worden voor de bouw van jouw bedrijfspand. Na de goedkeuring van de bouwplannen zal er een aannemer worden geselecteerd. Met de geselecteerde aannemer zal het pand uiteindelijk worden (ver)bouwt. Jij komt in het gunstigste geval pas weer in beeld wanneer het pand af is en de oplevering kan plaatsvinden. Een architect kan je inhuren om het hele traject voor jou te begeleiden. Natuurlijk wil jij graag weten hoeveel je ongeveer kwijt zal zijn aan de (ver)bouw van een bedrijfspand. We hebben die tarieven voor je opgezocht en kwamen tot de volgende bevindingen.

Welke diensten neem je af van de architect Hoeveel ben je kwijt voor deze diensten van de architect
Een verbouwing van een bestaand bedrijfspand, inclusief de bouwtekening en de volledige bouwkundige begeleiding en afhandeling van vergunningen met de gemeente. Een honorarium op basis van uurloon. Reken op een gemiddeld uurloon van 75 euro per uur, en op een totaal kostenplaatje van ongeveer 20 procent van de totale (ver)bouwkosten.
De bouw van een nieuw bedrijfspand, inclusief de bouwtekening en volledige bouwkundige begeleiding en afhandeling van de vergunningen van de gemeente. Een honorarium tussen 5 en 15 procent van het totale kostenplaatje.

 

  • Als je een deelopdracht afneemt. Wil jij alleen de bouwtekening hebben of de bouwtekening en de vergunning en de rest overlaten aan de aannemer? Ook dat is mogelijk. Bij een deelopdracht zal de architect de kosten verrekenen op uurtarief basis. Of dat voor jou gunstig of ongunstig uitpakt hangt af van de tijd die de architect in jouw bedrijfspand heeft gestoken.
  • Als je de hele opdracht uit handen geeft. Wil jij compleet ontzorgd worden bij het ontwerpen en bouwen van je bedrijfspand? In dat geval geef je de hele klus uit handen aan de architect. Hij zal in dat geval het volle tarief berekenen maar ook alle zaken voor jou regelen van bouwtekening tot oplevering.

Hoe is het prijskaartje van een zakelijk architect opgebouwd

Het prijskaartje van een zakelijk architect wordt bepaald door een aantal keuzes die jij maakt als je een bedrijfspand laat (ver)bouwen. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Hoeveel eisen stel jij aan je bedrijfspand. Wil je een standaard bedrijfspand waar verder weinig architectonische zaken bij komen kijken? In dat geval zal de architect snel klaar zijn met het ontwerpen van jouw bedrijfspand. Ook bij de bouw zullen weinig bijzonderheden zijn. De architect zal een lager tarief aan jou berekenen. Is je bedrijfspand daarentegen heel arbeidsintensief, dan zullen die uren worden doorberekend aan jou.
  • Keuze 2: Laat je jouw bedrijfspand ontwerpen door een groot architectenbureau of door een zzp-er. Vandaag de dag zitten zzp-ers te springen om werk. Er zal dan ook wellicht een zzp-er zijn die jouw gebouw wil ontwerpen voor een aantrekkelijk tarief. Ga je voor een groot bureau met naam en faam dan betaal je daarvoor.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.
  • Kijk naar de aftrekbaarheid van kosten van een architect bij de belastingdienst. Het zijn bedrijfskosten.

Offertes opvragen

Offertes opvragen voor de bouw van een nieuw bedrijfspand doe je eenvoudig met één muisklik op onderstaande button. Je krijgt meerdere vrijblijvende offertes waar jij je voordeel mee kan doen. Je voordeel kan oplopen tot 40 procent.

 

 

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt er dan ook een architect bij nodig om dit te ontwerpen en om daarna …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het een goed idee om een architect in te schakelen. Dat klinkt heel …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om het totale kostenplaatje klaar te hebben …