Kosten uitbouw architect

Op het moment dat jij als woningbezitter een uitbouw wil laten bouwen aan je woning kan je kiezen voor een aantal opties. De eerste optie is dat je alleen een aannemer inhuurt die voor jou bepaalt hoe je uitbouw eruit moet komen te zien. De resultaten van dit overleg met de aannemer zullen er vaak op uitdraaien dat de uitbouw vooral functioneel is. De uitbouw zal maar zelden echt overeenkomen met jouw wensen voor een uitbouw. Het is daarom een goed idee om een architect in te huren wanneer je een uitbouw wil laten plaatsen.

Hoeveel kost het inhuren van een architect bij een uitbouw

Als je overweegt een architect in te huren bij de plaatsing van een uitbouw van je huis zal je in eerste instantie wat huiverig zijn. Bij een architect denken mensen al heel snel aan een kostbare designerswoning waar een hoop geld in gaat zitten. In werkelijkheid valt dit enorm mee. Een architect is iemand die ervoor is om jou alle zorgen bij een uitbouw uit handen te nemen. De aannemer heeft wel in eerste instantie overleg met jou maar daarna zal alle communicatie via de architect verlopen.

 

Een architect doet dan ook veel meer voor jou dan alleen het ontwerpen van je uitbouw. De architect is zo’n beetje de spin in het web tijdens de verbouwing. Jij hoeft naderhand alleen nog maar te genieten van het prachtige resultaat. Natuurlijk wil jij nu graag weten hoeveel het dan precies kost om een architect in te huren wanneer je een uitbouw laat plaatsen aan je woning. We hebben die tarieven voor je op een rijtje gezet.

Indicatie van de kosten van een architect bij het plaatsen van een uitbouw. Kosten die horen bij de werkzaamheden.
Ontwerpen van een uitbouw en daarbij het begeleiden en plannen van de werkzaamheden Tussen 900 en 1500 euro
Tarief van een architect per uur Tussen 50 en 95 euro per uur afhankelijk van de expertise en bekendheid van de architect. Gemiddelde prijs voor een uurloon van een architect is 75 euro.

 

  • Als je zelf organisatietalent hebt. Ga jij akkoord met de bouwtekening van de aannemer en heb je zelf het nodige organisatietalent om de bouw van jouw uitbouw te realiseren en begeleiden? In dat geval heb je geen architect nodig. Jij kan dan prima samen met de aannemer overleggen om tot de ideale uitbouw te komen.
  • Als je alle zorgen bij een uitbouw het liefste uit handen geeft. Heb jij helemaal geen zin om je druk te maken over het ontwerp van de uitbouw en alle organisatorische werkzaamheden die daarbij komen kijken? In dat geval doe je er heel goed aan om een architect in te huren. Architecten zijn gespecialiseerd in het samenwerken met aannemers. Ze zullen er op toezien dat de hele uitbouw volgens jouw wensen wordt gebouwd. Daarnaast zal de architect de belangrijke aspecten zoals extra kosten in de gaten houden. Met een afgesproken budget kom je nooit voor onaangename verrassingen achteraf te staan.

Hoe is het kostenplaatje van een architect samengesteld

Het kostenplaatje van een architect inhuren is afhankelijk van een aantal keuzes die jij maakt. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Hoe groot is het project waarvoor jij de architect inhuurt. Je kan een architect inhuren voor een klein project zoals een uitbouw of een dakopbouw. Dit is voor een architect een kleine klus waar hij niet veel tijd aan kwijt zal zijn. De uiteindelijke rekening zal dan ook behoorlijk meevallen terwijl het resultaat van de verbouwing aan jouw huis tot in de puntjes geregeld is. Een grote klus zoals het bouwen van een nieuwbouwhuis of een vrijstaand huis op een stuk eigen grond is een klus waar de architect veel langer mee bezig zal zijn. De kosten zullen dan ook behoorlijk oplopen.
  • Keuze 2: Huur jij de architect in voor het totale project. Als jij een architect inhuurt voor het hele project, dus alles van het ontwerp tot het begeleiden van de bouw van een uitbouw, zal de rekening behoorlijk kunnen oplopen. De architect zal hier flink wat uren in moeten steken. Huur je de architect alleen in voor het ontwerp van je uitbouw dan zullen de kosten wel meevallen. Houd er dan alleen rekening mee dat jij zelf de aannemer moet begeleiden tijdens de werkzaamheden.
  • Keuze 3: Wat is de reputatie van de architect. Architecten heb je in diverse prijsklassen. Je hebt ze die werken voor een uurtarief van 50 euro en je hebt ze die het dubbele vragen. Als jij vindt dat het werk van een exclusieve architect echt uitblinkt zal je daar een hoger bedrag voor moeten neerleggen. Ben jij al snel tevreden dan kan je net zo goed een minder bekende architect inhuren.

Praktische besparingstips

  • Vraag offertes op

Offertes opvragen

Het handigste bespaar je op de kosten van een architect door offertes op te vragen. Met één klik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend meerdere offertes op. Je voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt er dan ook een architect bij nodig om dit te ontwerpen en om daarna …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het een goed idee om een architect in te schakelen. Dat klinkt heel …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om het totale kostenplaatje klaar te hebben …