Informatie en advies over architecten
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om met hun woonwensen geen kant en klare of bestaande woning te kopen. Liever zetten ze hun woonwensen om in een woning die ze zelf hebben ontworpen. Als jij dit ook van plan bent is het goed om het onderstaande stappenplan goed ter harte te nemen voordat je een architect inhuurt. Het voorkomt dat je pijnlijke blunders begaat nog voordat de bouw van jouw huis goed en wel is begonnen.

architectenbureau

Stap 1: bepaal wat je wil

Niet iedereen wil een architect inhuren die een compleet huis voor hem of haar bouwt.  Het kan zijn dat jij ervoor kiest om een deel van je huis te laten verbouwen of renoveren. Bedenk je ook heel goed welke werkzaamheden je allemaal van de architect verwacht voor je deze gaat inhuren. Je kan op die manier een zogeheten ‘pakket van eisen’ opstellen waardoor de architect weet hoe hij voor jou aan het werk kan gaan en wat er van hem wordt verwacht. Kom niet met abstracte omschrijvingen als ‘de bouw van een huis’ of ‘het ontwerp van een aanbouw’. Omschrijf jouw woonwensen zo uitgebreid mogelijk.

Stap 2: bepaal jouw bouwfilosofie

Jij hebt vast al een bepaalde smaak voor een nieuwe woning of voor een aanpassing aan je woning in gedachten. Die stijl of smaak heet ook wel een bouwfilosofie. Ben jij een groot voorstander van een moderne woning met een strak uiterlijk, geef dat dan ook aan in de omschrijving. Het helpt je bij het selecteren van een aannemer voor de klus. Niet iedere aannemer werkt namelijk volgens dezelfde bouwfilosofie. Op het moment dat jij nog niet weet wat je precies wil maak je eerst een ‘moodboard’ wat je kan presentere aan een architect. Vervolgens zal de architect jou helpen bij het in kaart brengen van jouw woonwensen.

Stap 3: Wat is jouw budget

Dit is een heel lastige stap; je moet gaan bepalen hoeveel jouw huis mag gaan kosten. Het is dan ook aan te raden om eerst met een financieel adviseur rond de tafel te gaan zitten voordat je de architect inhuurt. Informeer wanneer je een bepaald plaatje van de mogelijke financiën hebt wat de kosten zullen zijn van de totale bouw van jouw project. Een architect heeft als onderdeel van zijn opleiding geleerd hoe een budget moet worden beheerd tijdens de bouw. De architect zal jou dan ook bij dit gedeelte kunnen assisteren. Houd in elk geval een slag om de arm bij de kosten van de bouw en bewaar wat financiële ruimte. Een bouwproject valt doorgaans wat duurder uit dan van tevoren was ingeschat. Bespreek ook met de architect welk gedeelte van de totale kosten zijn honorarium zijn bij de bouw.

Stap 4: vraag een aantal offertes aan

Het is altijd goed om bij de bouw van een huis nooit over één nacht ijs te gaan. Vraag daarom altijd eerst een aantal offertes aan voordat je daadwerkelijk een architect in de arm neemt. Kijk daarbij naar meer dan de prijs alleen; wat mede meetelt is het volgende.

  • Strookt de werkwijze met jouw wensen. De architect zal een bepaalde werkwijze hebben en mogelijkheden bieden voor de bouw. Controleer samen of dit overeenkomt met wat jij van de architect verwacht. Ook de datum waarop de werkzaamheden van start zullen gaan heb jij waarschijnlijk al in je achterhoofd. Kijk of je een architect kan vinden die hierin mee kan gaan. Bij een groot architectenbureau heb je dan meer kans dan bij een ZZP architect.
  • Beoordeel de portfolio. Wanneer je de portfolio van een architect bekijkt kom je er al snel achter met wat voor soort architect je te maken hebt. Je hebt de bouwheer en de metgezel. De bouwheer heeft doorgaans één bouwfilosofie die hij hanteert tijdens de bouw. Alle opdrachten die hij krijgt vallen uiteindelijk qua resultaat onder die bouwfilosofie. Heb jij een modern huis op het oog, ga dan voor een architect die deze filosofie ondersteunt. Kies niet voor de bouwheer als zijn bouwfilosofie niet de jouwe is; het resultaat zal dan altijd tegenvallen. De metgezel werkt volgens meerdere bouwstijlen. Hij staat meer naast jou dan boven jou wanneer er beslissingen worden genomen over de bouw van jouw huis. De bouwheer zal een behoorlijk dominant karakter hebben terwijl de metgezel ook wel dominant maar een stuk minder overheersend is.

Stap 5: kijk of er een klik is

Je zal een behoorlijke tijd met de architect moeten samenwerken. Kijk dan ook of er een persoonlijke klik tussen jullie is. Het zal de communicatie ten goede komen en daarmee ook het uiteindelijke resultaat. Een vrijblijvend kennismakingsgesprek is altijd mogelijk.

Vraag de offertes op

Je kan hier een aantal offertes opvragen van lokale architecten. Zij zullen voor jouw situatie een offerte uitbrengen zodat je weet waar je aan toe bent. Bovendien kan je alvast de tarieven en de kosten vergelijken voordat je een eerste kennismakingsgesprek gaat voeren.

Geschreven door: Admin

Laatste nieuws

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt