Kosten sportcentra architect

Voor een gemeente is het hebben van meerdere sportfaciliteiten een behoorlijke aanslag op hun budget. Je gaat immers om met gemeenschapsgeld. Meerdere kleine sportcentra verdeeld over de gemeente zorgen voor een flinke kostenpost. Niet alleen moeten alle gebouwen worden schoongehouden en beheerd. Er moet ook bij tijd en wijlen renovatie plaatsvinden aan verouderde sportcentra. Het is niet voor niets dat steeds meer gemeenten ervoor kiezen om oude sporthallen te laten afbreken en nieuwe sportcentra te laten bouwen. Zo’n nieuw sportcentrum biedt veel plezier aan de inwoners van een gemeente. Een nieuw sportcentrum moet uiteraard aan nogal wat eisen voldoen. Het is dan ook een goed idee om voor de realisatie ervan een architect in te huren.

Hoeveel kost een architect voor een sportcentrum

Wanneer er een architect voor een sportcentrum gaat worden ingehuurd gebeuren er een aantal zaken. Allereerst zal de architect overleg hebben over de wensen en eisen die er aan het nieuwe sportcentrum worden gesteld door de gemeente en de bewoners. Er zal worden gekeken naar de toekomstige gebruikers en de faciliteiten die daarbij horen.

Als het pakket van wensen en eisen duidelijk is zal de architect achter zijn tekentafel plaatsnemen. Hij maakt een ontwerp van een sportcentrum wat voldoet aan alle wensen die er zijn. Daarna wordt het ontwerp aan de gemeente overhandigt er goedkeuring. Is die goedkeuring eenmaal rond, dan zal de architect de opdracht krijgen om een aannemer te vinden om de klus uit te voeren.

De aannemer zal er doorgaans een zijn waar de architect al vaker mee heeft samengewerkt. Op deze manier kan er zo efficiënt mogelijk worden gewerkt. De gemeente blijft uiteraard betrokken tijdens de bouw maar de werkgesprekken met de aannemer worden voornamelijk gevoerd door de architect. De gemeente komt pas weer in beeld wanneer de bouw zijn voltooiing nadert. Natuurlijk wil jij graag weten hoeveel het zal gaan kosten om een architect in te huren om de bouw van een sportcentrum te begeleiden. Wij hebben voor je geïnformeerd en kwamen tot de volgende conclusies.

Welke diensten worden er afgenomen van de architect Welke prijs wordt er berekend door de architect per eenheid/per uur
Het ontwerp van een sportcentrum en de volledige begeleiding van de bouw, inclusief vergunningen en bouwbesprekingen met de aannemer. Een honorarium wat ligt tussen de 5 en 15 procent van de totale kosten van de bouw van een sportcentrum.
Het uurtarief van een architect Tussen de 55 en 95 euro. Gemiddeld kost een architect zo’n 75 euro per uur.

 

  • Als het om een klein sportcentrum gaat. Wil je een klein sportcentrum gebouwd hebben waar slechts door één of twee wijken gebruik van zal worden gemaakt? In dat geval zal de architect weinig werk hebben aan het ontwerpen van het sportcentrum . Ook de bouw zal niet heel arbeidsintensief zijn. De kosten van het honorarium zullen dus wel meevallen in dat geval.
  • Als het om een groot plaatselijk sportcentrum gaat. Wanneer je echt spreekt over het grote plaatselijke sportcentrum waar nagenoeg alle sportclubs in jouw plaats gebruik van gaan maken? In dat geval zal het ontwerpen ervan een flinke klus worden. Daarnaast zal ook de bouw behoorlijk uitgebreid zijn. Een groot sportcentrum is een flinke kostenpost bij de bouw ervan. De kosten van het honorarium van de aannemer zullen dan ook aanzienlijk zijn.

Hoe is de prijs van de bouw van een sportcentrum met behulp van een architect opgebouwd

De prijs van de bouw van een sportcentrum is opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes die je maakt bij het inhuren van een architect. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Hoe multifunctioneel moet het sportcentrum gaan worden. Een sportcentrum is doorgaans een heel multifunctioneel gebouw. Er wordt gebruik van gemaakt door diverse clubs en door veel bewonersorganisaties. Een sportcentrum wat slechts voor een beperkte groep inwoners bestemd is zal heel gemakkelijk te ontwerpen zijn. Een sportcentrum wat heel multifunctioneel is vergt veel meer ontwerpwerk voor de architect. Daarnaast zal ook de bouw van een groot multifunctioneel sportcentrum veel meer gaan kosten. Het honorarium van de architect zal hier dan ook naar zijn.
  • Keuze 2: komt er een zwembad in het sportcentrum. Een sportcentrum wat uitsluitend uit sportzalen bestaat is relatief eenvoudig te ontwerpen. Een heel ander verhaal wordt het al als er een zwembad in het sportcentrum moet gaan komen. Hier komt behoorlijk wat extra ontwerpwerk bij kijken om tot een aantrekkelijk sportcentrum te komen.
  • Keuze 3: Huur je een lokale architect in of kijk je buiten de regio. Een lokale architect weet wat er speelt in de woonplaats. Hij zal het ontwerp van een sportcentrum daarop aanpassen. Een lokale architect hoeft niet per definitie goedkoper te zijn.

Praktische bespaartips:

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het snelst kom je tot een goede aanbesteding voor de bouw van een sportcentrum door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag je vrijblijvend meerdere offertes op. Je voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

 

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt er dan ook een architect bij nodig om dit te ontwerpen en om daarna …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het een goed idee om een architect in te schakelen. Dat klinkt heel …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om het totale kostenplaatje klaar te hebben …