Kosten architect per m2

Het verbouwen van je woning is een heel kostbare aangelegenheid. Wanneer jij jouw woning wil laten verbouwen op een manier dat er een echte waardevermeerdering plaatsvindt moet je ervoor zorgen dat de verbouwing in stijl is met de rest van jouw huis. Om tot een dergelijk resultaat te komen moet je een architect inschakelen. Omdat een architect een flink deel van de uiteindelijke verbouwingskosten betreft is het goed om te kijken hoeveel deze dienstverlening ongeveer zal gaan kosten.

Is de afmeting van een verbouwing leidend voor de kosten

Het is een algemeen misverstand dat de afmeting van een verbouwing leidend is voor de kosten van een verbouwing. Het is niet de afmeting van de verbouwing, maar een totaalplaatje van een aantal andere factoren wat de hoogte van de prijs bepaalt. We hebben een paar van die factoren voor je op een rij gezet.

 • Jouw pakket van eisen. Het betreft hier een uitgebreide omschrijving van de verbouwing zoals jij die uitgevoerd wil hebben, inclusief alle opties betreffende de buiten- en binnenkant van de verbouwing.
 • De tijd die gemoeid is met de verbouwing. De duur van de verbouwing bepaalt doorgaans eveneens de kosten van de architect en van de verbouwing. Hoe langer de verbouwing duurt, hoe verder de kosten zullen oplopen.
 • De bouwfilosofie die wordt toegepast. De architect zal aan jouw verbouwing een bouwfilosofie koppelen en die aanhouden. De diverse bouwfilosofieën brengen ieder hun eigen kostenplaatje met zich mee. Dat tekent zich niet alleen af op de verbouwing maar ook op de factuur.

Het tarief van een architect

Het tarief van een architect is lastig per vierkante meter te berekenen. Wel mag je een berekening maken aan de hand van een kostenplaatje. Gemiddeld zal een architect tussen de 75 en 100 euro per uur voor zijn werkzaamheden berekenen. Die kosten zijn opgedeeld als volgt:

 • 61 procent is voor de begeleiding van de verbouwing of van de bouw van de woning.
 • 37 procent is voor de kosten van de bouwtekening.
 • 2 procent is voorrijkosten.

Hoe een architect kan worden ingehuurd

Het is een nagenoeg onmogelijke zaak om een architect in te huren op basis van een aantal uren betreffende de tijd die nodig is voor het ontwerp en de begeleiding van de bouw. Beter is het om te kijken naar de kosten van de architect ten opzichte van het totale kostenplaatje. Je komt in dat geval bij grote benadering op een gemiddeld percentage van de kosten van de architect:

 • Gemiddeld op het kostenplaatje van een geheel nieuwe woning 7 procent.
 • Op basis van een totaalprijs die jullie samen overeen komen.

De kosten van een architect in een praktijkvoorbeeld

Wil je een nieuwbouwwoning laten bouwen met een voorlopig en definitief ontwerp, wil je de architect alle bouwtekeningen laten uitvoeren en de vergunningen laten aanvragen bij de gemeente, dan ben je daar inclusief de tijd van de bouwtekeningen tussen de 2500 euro en 2750 euro voor kwijt. Het gaat dan om een tussenwoning en dus niet om een geheel vrijstaande woning.

Besluiten die je eerst neemt

Voordat je een architect gaat inhuren voor werkzaamheden moet je eerst een aantal zaken in ogenschouw nemen:

 • Wat voor bouwfilosofie houdt de architect aan. Blijkt uit de portfolio van de architect dat hij zich aan één bouwfilosofie houdt, dan heb je te maken met een bouwheer. Jouw woning zal na de verbouwing dan ook gelijkenissen vertonen met de eerdere projecten van de architect. Bedenk je goed of dat ook jouw visie is op het uiteindelijke resultaat van de verbouwing.
 • Hoe transparant is de architect over zijn kosten. Een architect die gelijk met een kostenplaatje komt met een totaalbedrag waarbij hij geen specificatie afgeeft mag je verzoeken om een betere uitleg te geven. De werkzaamheden die worden uitgevoerd moeten duidelijk omschreven worden op de offerte zodat jij tot een goede vergelijking kan komen.
 • Let op welke architect je inhuurt. Kies je voor een inpandige verbouwing in plaats van een verbouwing waarbij er een deel aan de buitenkant van je woning wordt bijgebouwd, dan zou je ook kunnen volstaan met het inhuren van een binnenhuisarchitect. Die heeft een totaal ander kostenplaatje dan een reguliere architect. Je kan jouw interieur dan gelijk een heel andere stijl geven waardoor jouw interieur wat meer eigenheid krijgt.

Vraag offertes op

Jij wil natuurlijk snel een overzicht van de kosten van een architect bij een verbouwing aan je huis. Het is dan ook goed om eerst offertes op te vragen. Met deze knop heb je er snel een paar vrijblijvend in huis. Je kan op deze manier de kosten vergelijken voordat je een architect inhuurt voor jouw klus.

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt er dan ook een architect bij nodig om dit te ontwerpen en om daarna …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het een goed idee om een architect in te schakelen. Dat klinkt heel …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om het totale kostenplaatje klaar te hebben …