Architect keurmerk en garanties

Bij veel beroepsgroepen bestaan er keurmerken waarbij een ondernemer aangesloten kan zijn, en zo dus ook bij aannemers en architecten. Daar waar het bij de meeste ondernemers zo is dat een keurmerk niet altijd wat zegt over de kwaliteit is dat in de bouwsector absoluut wel het geval. Een aannemer of architect moet zich houden aan een heleboel regels bij de bouw en het ontwerp daarvan. Alleen wanneer iemand exact volgens die regels werkt en garanties kan geven over zijn werkzaamheden komt deze in aanmerking voor het keurmerk. Jij wil natuurlijk wel dat jouw huis absoluut veilig wordt gebouwd of verbouwd en daarom is het zaak om altijd te kijken naar de aanwezigheid van een keurmerk.

Bouwgarant

Bouwgarant is het keurmerk wat wel als het belangrijkste keurmerk in de bouwsector mag worden gezien. Van alle bouwbedrijven en architecten zijn er in totaal 1400 aangesloten bij dit keurmerk. Er wordt een afbouwgarantie geboden en dat is heel belangrijk aangezien veel projecten in de publieke en private bouw komen stil te liggen door het faillissement van een aannemer. Ook bij onmin met de aannemer kan de bouw komen stil te liggen waarna deze niet meer wordt hervat. Wanneer er blijkt na de oplevering dat er sprake is van een verborgen gebrek in de bouw is daar de garantie dat dit wordt gerepareerd. Hier zit geen termijn aan verbonden; een verborgen gebrek kan immers op elk moment van het gebruik van een gebouw zichtbaar worden. Wanneer er onmin is met de aannemer of met de architect is daar de geschillencommissie waar jij je toe kan wenden.

Zaken waar jij je aan moet houden

Wanneer je iemand inhuurt bij verbouwwerkzaamheden heb jij ook bepaalde verplichtingen bij het bouwgarant keurmerk. Deze zijn als volgt;

 • Je krijgt een bouwGarant verbouwgarantie. Deze is echter enkel af te sluiten wanneer je ook daadwerkelijk werkt met een aannemer of architect die bij BouwGarant is aangesloten.
 • De Verbouwgarantie is enkel door een particulier af te sluiten. Zakelijke klanten kunnen dus geen rechten ontlenen aan deze garantie.
 • Er is een maximale aanneemsom. Deze som bedraagt 350.000 euro, exclusief de BTW.
 • Sluit de garantie af voor de werkzaamheden. Het contract tussen jou, de aannemer en/of de architect moet getekend zijn. Ook de specificatie van kosten en materialen hoort op de offerte te staan.
 • Betaal de aannemer overeenkomstig de BouwGarant betalingsregeling.
 • Je krijgt een certificaat bij de verbouwgarantie. Alleen met het tonen van dit certificaat kan je ook daadwerkelijk jouw garantie claimen.
 • Je betaalt kosten voor de Verbouwgarantie. Deze kosten bedragen 0,25 procent van de aanneemsom inclusief de BTW. Er geldt een minimum bedrag van 150 euro exclusief de BTW.

De stichting Keurmerk Vast en Zeker aan huis

Bouwbedrijven die hierbij zijn aangesloten geven jou de garantie dat de werkzaamheden professioneel worden uitgevoerd. Je krijgt ook de garantie dat het materiaal van een goede kwaliteit is en dat de montage op deugdelijke wijze gebeurt. Je krijgt een garantie dat je een eerlijke prijs betaalt voor de verbouwing en dat gemaakte afspraken worden nagekomen. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de geldende bouwvoorschriften en de lokale en landelijke regelgeving. Naast deze garantie wordt er ook een garantie op het geleverde werk gegeven.

Wat dit keurmerk jou exact biedt

Van een bedrijf wat bij Keurmerk Vast en Zeker aan huis mag je een aantal zaken verwachten. De zojuist genoemde punten resulteren in de volgende vastgelegde garanties:

 • Heldere omschrijving. Alle afspraken die gemaakt zijn worden helder omschreven in een offerte. Die offerte is mede op basis van normen van de stichting opgesteld.
 • Alle bedrijven dus het Keurmerkbedrijf, onderaannemers, montagebedrijf en architect zijn volledig gediplomeerd en bijgeschoold waardoor de kwaliteit optimaal is.
 • Een uitstekende dak- en gevelafwerking. Naast deze zaken vindt er ook een deugdelijke montage plaats.
 • Je krijgt volgens afspraak. Alles wat afgesproken is, inclusief materiaal, tijd, plaats, uitvoering, oplevering en afhandeling.
 • Een bemiddeling door de geschillencommissie. Krijg jij tijdens de bouw een conflict met de aannemer of de architect, dan vindt er bemiddeling door de geschillencommissie plaats. Je staat er niet alleen voor.

Ga niet voor een keurmerkloos bedrijf

Alleen wanneer een architect en/of aannemer een goede naam en faam heeft en deze wil behouden zal hij zich aansluiten bij één van de zojuist genoemde keurmerken. Jaarlijks maken veel woningbezitters de gang naar de rechtszaal omdat afspraken niet zijn nagekomen, bouwprojecten stil komen te liggen en er sprake is van verborgen gebreken. Jij wil je niet scharen in die rij mensen die gedupeerd zijn door een onbekwaam architect of aannemer. Het is dan ook zaak om te informeren naar de keurmerken waarbij men is aangesloten, bewijs van aansluiting te vragen en de Verbouwgarantie aan te vragen.

Weet wie je kan inhuren

Jij wil voor jouw verbouwklus de betaalbaarste architect. Daarom is het aan te raden om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met een klik op onderstaande muisknop. Je vraagt dan gelijk offertes op om te vergelijken. Je weet dan niet alleen wat je betaalt maar ook hoeveel je kan besparen.

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt er dan ook een architect bij nodig om dit te ontwerpen en om daarna …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het een goed idee om een architect in te schakelen. Dat klinkt heel …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om het totale kostenplaatje klaar te hebben …