Kosten kerk architect

De tijd dat een kerk een traditioneel gebouw was met een kerktoren en een samenkomstzaal ligt allang achter ons. Tegenwoordig zijn kerken aantrekkelijke gebouwen waar mensen graag in samen komen. Het komt dan ook steeds meer voor dat kerken worden gebouwd afhankelijk van de wensen en eisen die de kerkgangers en de kerkleiders eraan stellen. Om tot een mooi kerkgebouw te komen waarin mensen graag samenkomen voor de diensten en andere activiteiten huren veel kerkgenootschappen een architect in. Zo’n architect zal met een pakket van eisen en wensen aan de slag gaan. Afhankelijk daarvan komt hij met een mooi ontwerp voor een kerkgebouw.

Hoeveel kost de bouw van een kerk met een architect

Er komt nogal wat kijken wanneer je een kerkgebouw wil bouwen. Niet alleen is het belangrijk dat het gebouw een gunstige ligging heeft. Je wil immers zo min mogelijk overlast bezorgen aan omwonenden. De erediensten op zondag worden doorgaans druk bezocht en de kerkgangers zullen van heinde en verre komen om deze bij te wonen. Daarnaast moet het gebouw passen bij de wensen en eisen die jouw kerkgenootschap en jullie kerkleden stellen aan het nieuwe kerkgebouw.

 

Dit zijn allemaal zaken die je niet zomaar kan verzinnen en daarom is het heel verstandig om een architect in te huren om deze klus voor jullie te klaren. De architect zal beginnen met een verkennend gesprek. Jij zal aangeven welke wensen en eisen jouw kerkgenootschap stelt aan een nieuw gebouw. Daarnaast zal er een aantal praktische zaken worden besproken. Te denken valt aan de samenkomstzaal maar ook

aan het aantal bijzalen wat moet worden aangelegd. Een eventueel kantoor aan de kerk vast is ook een onderdeel van de besprekingen met de architect.

Die (ver)bouw van het nieuwe kerkgebouw begint met een bouwvergunning. Deze zal bij de gemeente moeten worden aangevraagd. De architect zal deze bouwvergunning voor jullie regelen. Daarna zal er een aannemer worden gezocht die deze klus op zich kan nemen. De architect heeft doorgaans een aantal aannemers waarmee hij graag en veel samenwerkt. Jullie komen pas weer in beeld wanneer de bouw zijn einde nadert. De architect heeft dan alle zorgen rondom de bouw van het nieuwe kerkgebouw uit handen genomen. Jij wil natuurlijk graag weten hoeveel je kwijt zal zijn voor de diensten van een architect bij de bouw van een kerkgebouw. We hebben dit voor je op een rijtje gezet.

Welke diensten neem jij af van de architect Hoeveel bedragen de kosten van deze diensten per eenheid
Het totale ontwerp van de (ver)bouw van een kerkgebouw, inclusief het aanvragen van vergunningen en het regelen van de bouwbegeleiding. Een honorarium wat tussen de 5 en 15 procent van het totale kostenplaatje van de (ver)bouw van een kerk ligt.
Het uurtarief van een architect Tussen 55 en 95 euro per uur.
  • Als je een standaard kerkgebouw wil. Heb jij geen specifieke wensen voor een kerkgebouw maar moet het vooral functioneel zijn, dan zal de architect weinig werk hebben aan het ontwerpen van het kerkgebouw. Ook de bouwbegeleiding zal minimaal moeten zijn. Het honorarium van de architect zal aan de ondergrens liggen.
  • Als je specifieke eisen stelt aan een kerkgebouw. Stelt jouw kerkgenootschap specifieke eisen aan een kerkgebouw, dan zal het ontwerpen ervan meer werk opleveren. Daarnaast zal ook de bouwbegeleiding intensiever moeten zijn. Het honorarium van de aannemer zal tegen de bovengrens aan liggen.

Hoe is de prijs van een architect bij de bouw van een kerkgebouw samengesteld

De prijs van een architect bij de bouw van een kerkgebouw wordt bepaald door een aantal keuzes die jij maakt als je een architect inhuurt. We hebben ze op een rijtje gezet.

  • Een architect uit eigen gelederen of een extern ingehuurde architect. Kerkleden hebben heel diverse beroepen. Als er in jouw kerk een kerklid zit wat architect van beroep is zou je die als eerste kunnen benaderen met de vraag de klus te klaren. De prijs hoeft niet per definitie lager te zijn. Een kerklid zal echter gelijk begrijpen welke wensen en eisen er zijn voor het nieuwe kerkgebouw.
  • Een uurloon of een honorarium. Een architect die tegen een honorarium werkt zal een percentage van de totale (ver)bouwkosten van een kerkpand als honorarium eisen. Als een architect een uurloon berekent zou het kostenplaatje er heel anders uit kunnen zien.

Praktische bespaartips

  • Schakel de gemeenteleden in. Gemeenteleden zullen maar wat graag bereid zijn om te helpen bij de (ver)bouw van een kerkgebouw. Bied ze de gelegenheid om hun steentje bij te dragen. Dit scheelt ook weer een stuk in de totale kosten.
  • Vergelijk offertes.

Offertes vergelijken

De snelste manier om te besparen op de (ver)bouw van een kerkpand is door het opvragen van offertes. Met één muisklik op onderstaande button krijg je vrijblijvend meerdere offertes in je mailbox. Je voordeel kan oplopen tot wel 10 procent.

 

 

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt er dan ook een architect bij nodig om dit te ontwerpen en om daarna …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het een goed idee om een architect in te schakelen. Dat klinkt heel …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om het totale kostenplaatje klaar te hebben …