Kosten huis bouwen architect

Bij het horen van het begrip een eigen huis denken veel mensen eraan dat je een bestaand huis koopt. Natuurlijk kan je zoeken tot je een huis vindt wat helemaal naar jouw smaak is. Je zou er echter ook voor kunnen kiezen om een huis te laten bouwen. Zo’n huis laten bouwen kan in iedere bouwstijl die jij maar wenst. Je kan kiezen voor een reeds bestaande bouwstijl. Daarnaast kan je kiezen voor een historische bouwstijl of voor een heel futuristische bouwstijl. De aangewezen persoon om jou te helpen bij het ontwerpen van je eigen huis is de architect.

Hoeveel kost een huis bouwen met de architect

Een huis bouwen met de architect houdt in dat je een heel groot gedeelte van alle beslommeringen uit handen geeft aan een bekwame architect. Dat begint al met het ontwerp. De architect zal met jou rond de tafel gaan zitten. Tijdens dat gesprek kan jij zeggen wat je allemaal graag in je huis wil hebben. Je mag wensen en eisen uiten over de indeling van je toekomstige huis. Daarnaast gaat het ook over de buitenkant van het huis. De kleuren van de woning komen ter sprake, net als de uiteindelijke vorm van het huis.

 

Als de architect dan alle informatie heeft verzameld zal hij een huis ontwerpen wat geheel naar jouw wens is. Dit ontwerp bespreekt hij met jou waarna – bij goedkeuring – een begin wordt gemaakt met de bouw van het huis. Eerst wordt er een aannemer geselecteerd door de architect die de klus kan gaan klaren. Vaak heeft een architect een aantal aannemers in zijn bestand waar hij graag en vaak mee samenwerkt. Dit is voor jou een groot voordeel aangezien de communicatie in dat geval goed zal verlopen.

Heeft de architect een aannemer gevonden voor de klus, dan zal hij de bouwplannen bij de gemeente laten zien om tot een bouwvergunning te komen. Daarna begint de aannemer met de bouw van jouw huis. Hij zal tijdens de bouw regelmatig communiceren met de architect. De architect handelt dit deel van de werkzaamheden voor je af. Jij hoeft dus geen lastige bouwtechnische vragen te beantwoorden aan de aannemer.
Aan het eind van de bouw zal de architect met de aannemer het hele huis doorlopen en alle punten bespreken. Daarna is het aan jou. Je huis is opgeleverd volgens jouw wensen en eisen. De architect heeft alle werkzaamheden gedaan die nodig waren om dit bouwproject tot een goed einde te brengen. Natuurlijk wil jij nu heel graag weten hoeveel het gaat kosten om een huis te bouwen met een architect. We hebben voor jou rondgevraagd en kwamen tot de onderstaande conclusies.

Welke diensten neem je af van de architect Hoeveel is de prijs per dienst of per eenheid
Het ontwerpen van een nieuwbouwwoning inclusief bouwtekening en inclusief de complete begeleiding van de bouw en selectie aannemer Tussen 17.425 en 23.425 euro
Uurloon van een architect Gemiddeld 75 euro

 

  • Als je een standaard huis wil laten ontwerpen. Is jouw woningkeuze niet zo heel specifiek en wil je een standaard huis laten ontwerpen en bouwen? In dat geval kan de architect snel klaar zijn met zijn ontwerp. Als jij kiest voor een woning die de aannemer al een keer voor iemand heeft ontworpen kan hij zelfs een ontwerp uit zijn portfolio kiezen. Een standaard huis is eenvoudig te ontwerpen en ook bij de bouw komen weinig lastige zaken kijken.
  • Als je een meer exclusief huis wil laten ontwerpen. Gaat jouw voorkeur uit naar een meer exclusief huis? In dat geval zal de architect meer werk kwijt zijn aan het ontwerpen van jouw huis. Bovendien zal de architect in dat geval meer werk hebben om de bouw te begeleiden. Een meer exclusief huis levert je echter wel meer wooncomfort op en de waarde is ook een stuk hoger dan die van een standaard huis. Je verdient de kosten dus vroeger of later weer terug.

Hoe is de prijs van een architect bij het bouwen van een huis opgebouwd

De prijs van een architect bij het bouwen van een huis is opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes die jij maakt wanneer je een architect inhuurt. We hebben deze keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Geef je een deelopdracht of een volledige opdracht. Je zou bij een standaard huis een deelopdracht kunnen geven. Je laat bijvoorbeeld alleen het huis ontwerpen. Op die manier bespaar je jezelf de kosten van de bouwbegeleiding.
  • Werkt de architect op basis van een honorarium of een uurtarief. Veel architecten werken op basis van een honorarium. Dit is een percentage van de uiteindelijke kostprijs van je huis. Andere architecten werken juist op basis van een uurtarief. Bij een kostbare woning kan je dan wel eens flink duurder uit zijn.

Praktische bespaartips

  • Kies een zzp-er in plaats van een groot architectenbureau. Een zzp-er zal alles doen om een opdracht binnen te halen en voor een aantrekkelijk tarief jouw huis ontwerpen.
  • Vergelijk offertes.

Offertes vergelijken.

Je bespaart het snelste op de kosten van een aannemer door offertes te vergelijken. Met één muisklik op onderstaande button krijg jij vrijblijvend meerdere offertes in je mailbox. Je voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

 

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. …