Honorarium architect

Veel mensen kopen een woning die reeds bestaand is. Op het moment dat ze die woning kopen is deze echter vaak nog niet helemaal naar wens. Er zal doorgaans nogal wat verbouwd moeten worden voordat de woning helemaal voldoet aan de wensen van de nieuwe eigenaren. Er zal een uitbouw, aanbouw of dakopbouw worden geplaatst om de woning passend te krijgen voor de nieuwe eigenaar. Het kan echter ook zijn dat je een heel nieuwe woning wil laten bouwen. In dat geval moet die woning eerst worden ontworpen. Degene die daarvoor de aangewezen persoon is, is de architect.

Hoeveel bedraagt het honorarium van een architect

Als je een architect gaat inhuren wil je natuurlijk weten hoeveel je daarvoor kwijt zal zijn. Je krijgt dan te maken met twee systemen die worden gebruikt om het kostenplaatje te bepalen. Het ene systeem is een uurloon. Dit is iets wat wordt gebruikt door architecten die graag tot in de details laten zien welke diensten ze voor jou hebben verricht. Als een architect dit doet kan het in je voordeel zijn. Het zou echter ook kunnen zijn dat dit systeem in je nadeel is. Een architect zal niet altijd in jouw voordeel zijn gewerkte uren afronden.

 

Het gebeurt dan ook regelmatig dat een architect zijn loon berekent aan de hand van een honorarium. Zo’n honorarium is een tarief wat afhankelijk is van de totale prijs van jouw nieuwbouw of je verbouwing. De architect zal een percentage hiervan nemen en dat als zijn honorarium hanteren. Natuurlijk wil jij graag weten hoe hoog dat honorarium van een architect is. We hebben de kosten voor je op een rijtje gezet en gekeken naar een aantal aspecten. We keken ernaar of de architect als zzp-er werkt of dat je zaken doet met een groot architectenbureau. Bovendien maakten we een vergelijking met de tarieven wanneer er sprake is van een uurloon.

Hoe is het loon van de architect berekend Hoe hoog is dit percentage bij een zzp-er Hoe hoog is dit percentage bij een groot architectenbureau
Honorarium. Het gaat om een percentage van de totale (ver)bouwkosten Tussen 3 en 9 procent Tussen 10 en 15 procent
Uurloon Tussen 55 en 75 euro Tussen 65 en 90 euro

 

  • Als jij een moeilijk (ver)bouwproject wil. Heb jij nogal wat eisen gesteld aan je (ver)bouwproject? In dat geval zal de architect veel meer tijd kwijt zijn aan het ontwerpen van jouw (ver)bouwproject. Bovendien zal de selectie van een aannemer veel meer tijd in beslag nemen. De architect zal een hoger honorarium vragen omdat hij er behoorlijk wat tijd aan kwijt is.
  • Als jij een eenvoudig (ver)bouwproject wil. Stel jij geen hoge eisen aan een (ver)bouwproject? In dat geval zal de architect minder tijd kwijt zijn aan het ontwerp ervan. Ook de aanvraag van een bouwvergunning bij de gemeente zal soepel verlopen. Het begeleiden van de bouw is eveneens een klus waar minder tijd in gaat zitten. De aannemer zal een lager percentage aan honorarium aan jou berekenen.

Hoe is de hoogte van het honorarium van de architect opgebouwd

De hoogte van het honorarium van een architect wordt opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes die jij maakt wanneer je een klus uitbesteedt aan de architect. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Hoe bewerkelijk is de opdracht. Een zogeheten dertien-in-een-dozijn opdracht is niet echt heel bewerkelijk voor de architect. Hij zal zelfs een aantal bestaande ontwerpen voor de dag kunnen halen. De architect heeft in dat geval behoorlijk weinig werk aan het ontwerp ervan. Hij zal in dat geval voor dat aspect een laag honorarium berekenen. Is de opdracht echter ingewikkelder en stel jij veel specifieke eisen? In dat geval zal de architect veel meer werk moeten verrichten om met een goed ontwerp te komen. Hij zal een flinke tijd achter de tekentafel moeten doorbrengen. Het honorarium voor dit gedeelte van de opdracht zal hoger uitpakken.
  • Keuze 2: Hoe intensief moet de bouw worden begeleid. Veel architecten hebben een vaste lijst van aannemers waar ze zaken mee doen. Met die aannemers hebben ze goede contacten en de communicatie verloopt soepel. Als dit zo is, zal de architect hier weinig werk aan hebben om tot een goed resultaat te komen. Het honorarium over dit gedeelte zal dan ook niet echt extreem hoog zijn. Verlopen de contacten echter stroef of is er veel begeleiding van de aannemer nodig? In dat geval zal het honorarium van de aannemer over dit gedeelte van de opdracht hoger zijn.

Praktische bespaartips

Besparen op het honorarium van een architect is redelijk eenvoudig.

  • Werk samen met je buren. Als jullie als buren beiden een (ver)bouwing willen, dan kunnen jullie samenwerken. De architect hoeft minder tijd achter de tekentafel door te brengen en ook het begeleiden van de bouw zal sneller verlopen.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het snelste bespaar je op het honorarium van een architect door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button bespaar je tot maar liefst 40 procent op de totale kosten.

 

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. …