Hoe vind ik een goede architect?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis te verbouwen in plaats van te verhuizen. Zeker wanneer je een gezin hebt wat uit jouw huis is gegroeid of wanneer je gewoon meer woongenot wil is daar de behoefte aan een expert die meekijkt naar mogelijkheden om jouw huis aan te passen. Je kiest in dat geval een architect. Waar je op moet letten bij het inhuren van een architect hebben we voor jou op een rij gezet.

Weet wat jij wil

Wanneer je een aanpassing aan je woning wil gaan realiseren is het heel goed om vooraf precies te weten wat jij wil. Denk daar goed over na. ‘een uitbouw’ is in dat geval een heel vage omschrijving. Het is in dat voorbeeld beter om te weten hoeveel vierkante meters je wil uitbouwen. Bovendien moet je bedenken van welk materiaal de uitbouw gemaakt moet worden. Zo word je steeds wat specifieker. Ook voor een ander deel van je huis wat verbouwd moet worden maak je een heel gedetailleerd plan. Bedenk je ook hoe het interieur eruit moet zien. Bedenk daarnaast hoe vaak en wanneer je de ruimte wil gaan gebruiken en wie er dan allemaal in de ruimte zijn. Op die manier kan de architect een goed programma van eisen samenstellen.

Vraag naar de portfolio

Informeer bij de architect naar zijn portfolio. Kijk naar huizen die hij heeft gebouwd en verbouwd. Je komt er dan al snel achter dat je twee soorten architecten hebt.

  • De bouwheer. Dit is een officiële term voor een architect die precies weet wat hij wil. Hij werkt volgens een eigen ontwerpfilosofie. De architect is behoorlijk dominant en kan precies voor jou keuzes maken. Als de portfolio jou aanspreekt en jij je kan vinden in de bouwstijl van deze architect is hij de perfecte keuze voor jouw klus.
  • De metgezel. Dit is de term voor een architect die naar jouw wensen luistert. Hij kijkt daarna naar het ontwerp wat bij jouw wensen het beste past. Ook deze architect kan dominant zijn, maar hij laat jou meer aan het woord bij het ontwerp voor jouw huis. Er wordt gewerkt volgens meerdere ontwerpfilosofieën. Hij levert dan ook diverse bouwstijlen op.

Is er een klik

Het klinkt heel vanzelfsprekend maar kijk of er een klik is tussen jou en de architect. Jullie zullen immers de komende tijd nog veel met elkaar te maken krijgen. Let op dat er een open communicatie tussen jou en de architect is. Kijk of de architect genoeg aantekeningen maakt als jij wat zegt; het zijn indicaties van de communicatie in de toekomst.

Openheid, eerlijkheid en duidelijkheid als basis

Een architect neemt als het ware een blik in jouw leven. Wees eerlijk over jouw woonstijl maar ook over jouw budget. Wees ook transparant over de tijd die jij beschikbaar hebt voor de verbouwing. Wanneer de architect met een compleet verkeerd voorstel en bouwtekening komt is het zaak dat jij dat eerlijk communiceert.

Een moodboard als leidraad

Kijk in woonmagazines naar interieurs die jij mooi vindt en maak een moodboard. Al in het eerste gesprek kan je dit doen; hoeveel meer jij aan informatie en voorbeelden aanreikt bij de architect, hoe doeltreffender kan deze jouw woning ontwerpen. Het moodboard zal niet letterlijk worden nagestreefd, maar geeft een goede indicatie van het uiteindelijke resultaat.

Laat zaken zwart op wit vastleggen

Het is goed om gespreksverslagen op te vragen. Zo staan afspraken die zijn gemaakt duidelijk vastgelegd en heb je er een schriftelijk bewijs van. Maak voor de duidelijkheid zelf ook aantekeningen tijdens het gesprek. Je voorkomt op die manier misverstanden en een rechtsgang wanneer de zaak uit de hand loopt.

Werk samen naar het uiteindelijke resultaat

Een architect kan alle communicatie uit handen nemen en zelf de hele bouw begeleiden. Je kan daarentegen ook zelf jouw aandeel leveren in de communicatie tijdens de verbouwing. Door samen te werken en besluiten te nemen kom je tot het gewenste resultaat. Accepteer dat de architect besluiten neemt die uiteindelijk ook in jouw voordeel zijn, al lijkt dat soms aanvankelijk niet zo te zijn. Je hoeft dus niet alles te dicteren wanneer het aankomt op de verbouwing; probeer te vertrouwen op de vakkundigheid van de architect.

Architecten vergelijken

Voordat je een gesprek met een architect aanvraagt is het goed om een idee te hebben van de tarieven van de architect. Je kan dan ook het beste eerst offertes opvragen. Dat doe je in één minuut met deze knop. Je krijgt gelijk een aantal online offertes in jouw mailbox die je mag vergelijken. Zo begint jouw voordeel al voordat je ook maar één kennismakingsgesprek hebt gevoerd.

 

 

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt er dan ook een architect bij nodig om dit te ontwerpen en om daarna …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het een goed idee om een architect in te schakelen. Dat klinkt heel …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om het totale kostenplaatje klaar te hebben …