Informatie en advies over architecten
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis te laten verbouwen. De reden is dat ze enorm verknocht zijn aan hun woonadres terwijl hun gezin groeit. Het gevolg is dat ze voor de keuze staan; vertrekken en hun oude huis verkopen of hun oude huis verbouwen. Wie zijn huis wil verkopen kiest voor de dienstverlening van een architect. Wie ooit heeft gezocht naar een goede architect weet dat je in dat geval behoorlijk wat wildgroei tegenkomt. We maakten voor jou een checklist om een goede architect te vinden.

Stap 1: Zet zoveel mogelijk op papier

De architect gaat jouw huis verbouwen en hoogstwaarschijnlijk heb jij al behoorlijk vergevorderde ideeën over het uiteindelijke resultaat. Het is dan ook zaak dat jij voor jezelf al behoorlijk wat woonwensen op papier hebt gezet voor je de architect inschakelt. Je kan niet volstaan met een uitdrukking als ‘een verbouwing van de woonkamer en keuken’.  Beter kan je uitweiden over hoe die verbouwing er dan uit moet komen te zien. Wat is jouw visie op de indeling van je huis? Wanneer er een gedeelte aan moet worden gebouwd kan je gelijk vermelden waar dat dan moet komen te zitten. Met een zo uitgebreid mogelijk verslag van jouw kant kan de architect gelijk een zet nemen naar het definitief programma van eisen.

Stap 2: Weet wie je inhuurt

Informeer bij de architect naar zijn portfolio. De architect zal een aantal foto’s laten zien van verbouwingen die hij heeft gerealiseerd. Je komt er dan al snel achter met welke soort architect je te maken hebt:

  • De bouwheer. Dit is een architect die volgens één vaste bouwfilosofie werkt. Hij heeft zijn eigen stijl en zal daarmee dan ook behoorlijk zijn stempel op het uiteindelijke resultaat leggen. De architect bepaalt op zijn manier wat goed is voor jou. Het is een dominante architect. Wanneer je zelf niet goed bent in het plannen van een verbouwing en wanneer je niet weet hoe het resultaat moet worden is deze architect een perfecte keuze.
  • De Metgezel. Dit is een architect die volgens meerdere bouwfilosofieën werkt. De architect laat jou eerst uitpraten over wat jij allemaal wil voor jouw huis en kijkt daarna welke bouwfilosofie daar het beste bij past. Ook deze architect kan dominant zijn maar hij drukt zijn stempel niet tegen alles in op het uiteindelijke resultaat. Er wordt ruimte gegeven aan jouw inbreng in de totale verbouwing.

Stap 3: Kijk naar de klik

De portfolio mag dan nog zo indrukwekkend zijn; bedenk je dat er een klik moet zijn tussen jou en de architect. Aangezien jullie de komende tijd veel samen zullen werken is het van het grootste belang dat er een klik is tussen jullie. Let erop dat de architect echt naar jou luistert als je wat vertelt. Let er ook op of de architect aantekeningen maakt van jullie gesprek. Het zijn de eerste indicaties van een geslaagde samenwerking.

 

Stap 4: Geef een eerlijke indruk

Voordat de architect aan het werk gaat moet er sprake zijn van een vertrouwensrelatie. De architect kijkt immers binnen in jouw leven. Wees eerlijk over zaken als jouw budget, de beschikbare tijd en jouw bouwstijl. Maak ook een moodboard waarop je foto’s plakt uit woontijdschriften. Het zorgt ervoor dat de architect vanaf het eerste moment een goed beeld krijgt van het huishouden waarvoor hij een verbouwing moet gaan realiseren. Het helpt jou ook om een beter gevoel te krijgen over het uiteindelijke resultaat van de verbouwing. Jij moet er immers in wonen.

Stap 5: Ga voor duidelijkheid en een goede samenwerking

Tijdens de besprekingen met de architect zullen er behoorlijk wat zaken worden vastgelegd. Let erop dat hier verslagen van worden gemaakt. Maak voor de zekerheid zelf ook aantekeningen. Op die manier kunnen vervelende misverstanden worden beperkt. Daarnaast moet je een goede samenwerking bereiken. Jij mag dan de opdrachtgever zijn; de architect heeft ervoor gestudeerd. Het is dan ook zaak dat je durft te vertrouwen op de deskundigheid van de architect. Jullie moeten samen een verbouwing realiseren. De architect heeft doorgaans bouwtechnisch de betere ideeën maar hij moet jouw mening wel respecteren in het geheel. Jij moet tenslotte in het huis wonen na de verbouwing.

Stap 6: vraag eerst offertes op

Voordat je een architect gaat inhuren is het goed om vergelijkingsmateriaal te hebben. Het is dan ook zaak dat jij offertes opvraagt. Met een paar minuten van jouw tijd vraag je deze op; het resultaat is een aantal online offertes die je vrijblijvend kan vergelijken. Op die manier kom je tot een heel bewuste keuze voor een architect. Bovendien kan je vooraf alvast prijzen vergelijken; jouw besparing kan behoorlijk oplopen hierdoor.

Geschreven door: Admin

Laatste nieuws

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het