Informatie en advies over architecten
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een eigen huis is een waardevol bezit. Woningbezitters zullen die volmondig beamen. Als je op zoek gaat naar een eigen koopwoning zal je zelden het huis treffen wat helemaal voldoet aan jouw verwachtingen. Vaak kopen mensen een huis met het idee dat ze er eerst een aantal zaken aan zullen verbouwen voordat het ook echt hun thuis wordt. Je mag dan bijvoorbeeld denken aan een aanbouw of een dakopbouw. Ook een garage laten aanbouwen aan je huis is een veel gemaakte keuze. Mocht je helemaal geen huis vinden wat aan jouw wensen voldoet, dan kan je altijd nog kiezen om een huis te laten bouwen. Voor al deze klussen kan je gebruik maken van een bouwmeester.

Hoeveel kost een bouwmeester

Als je gebruik wil maken van de diensten van een bouwmeester heb je de keuze uit een aantal mogelijkheden. Je kan een geheel pakket afnemen waarbij de bouwmeester de hele opdracht van ontwerp tot uiteindelijke oplevering begeleidt. Je kan echter ook kiezen voor een deelopdracht. We zullen je uitleggen wat de diverse deelopdrachten inhouden. Allereerst zal jij met de bouwmeester rond de tafel gaan zitten en jouw wensen en eisen aangaande de toekomstige woning bespreken. De bouwmeester zal dan kijken welke (ver)bouwbezigheden er moeten worden uitgevoerd. Een woning die al bestaand is maar waar een aanbouw, uitbouw of dakopbouw bij moet komen is redelijk gemakkelijk aan te passen. Een helemaal nieuwe woning zal moeten worden ontworpen vanaf het begin. De bouwmeester zal met jouw wensen en eisen aan de slag gaan en een ontwerp voor jullie toekomstige woonstek maken.

 

Een tweede stap is dat de bouwmeester vergunningen aanvraagt bij de gemeente voor de (ver)bouw van jullie woning. Heeft hij die vergunningen geregeld, dan zal er een aannemer worden geselecteerd die de (ver)bouw mag gaan realiseren. De bouwmeester onderhoudt tijdens de bouwwerkzaamheden de contacten met de aannemer. Deze bouwbegeleiding verloopt tussen de bouwmeester en de aannemer. Jij hoeft daar verder niet bij te zijn. Een derde stap is dat de bouwmeester samen met de aannemer de woning doorloopt na de bouw waarbij alle zaken uit het ontwerp nog eens

worden nagelopen. Bij goedkeuring van de bouwmeester kom jij weer in beeld om door het huis van jouw wensen heen te gaan. De bouwmeester heeft jou dus in feite de hele klus uit handen genomen. Natuurlijk ben jij nu heel benieuwd geworden naar de kosten van zo’n bouwmeester. We hebben wat navraag gedaan en kwamen tot de volgende bevindingen.

Welke diensten van de bouwmeester wil je afnemen Hoeveel bedragen de kosten van deze diensten van de bouwmeester per eenheid/per uur
Ontwerp van een aanbouw, uitbouw, dakopbouw of garage Ongeveer 450 euro
Ontwerp plus volledige bouwbegeleiding van aanbouw, uitbouw, dakopbouw of garage Ongeveer 10.550 euro
Ontwerp plus volledige bouwbegeleiding van een nieuwbouwwoning Tussen 17.450 en 23.450 euro
Uurtarief van een bouwmeester Tussen 55 en 95 euro. Gemiddeld tarief 75 euro

 

  • Als je slechts een deelopdracht wil afgeven. Is de kostenpost van een bouwmeester voor de hele opdracht net wat boven jouw budget; geef dan een deelopdracht af. De bouwmeester zal dan bijvoorbeeld alleen het ontwerp van jouw aanbouw of nieuwbouw woning maken en de rest daarna overdragen aan de aannemer.
  • Als je het hele pakket uit handen wil geven. Kies jij voor het gemak van zorgeloos de (ver)bouw afwachten en daarna de oplevering meemaken, dan geef je het hele pakket uit handen aan de bouwmeester.

Hoe is het tarief van de bouwmeester samengesteld

Het tarief van het inhuren van een bouwmeester wordt bepaald door een aantal keuzes die jij maakt als je een bouwmeester inhuurt. We hebben deze keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Geef je de hele opdracht af of een deelopdracht. Een deelopdracht is voor de bouwmeester redelijk snel te doen. Wanneer je de bouwtekening laat maken en de aannemer daarna aan het werk zet zal je zelf de bouwbesprekingen moeten doen.
  • Keuze 2: Betaal je de bouwmeester een honorarium of een uurtarief. Bouwmeesters kunnen zich laten uitbetalen op basis van een honorarium. Dit is een bepaald percentage van de totale kosten van de (ver)bouw van jouw huis. Je mag denken aan een percentage tussen 5 en 15 procent van de totale kosten, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de werkzaamheden.
  • Keuze 3: Huur je een zzp-er of een groot bouwmeesterbureau in. Een zzp-er zal er alles aan doen om een opdracht binnen te halen. Je kan deze dan ook vaak voor een aantrekkelijker tarief inhuren dan een groot bureau.

Praktische bespaartips

  • Werk samen met je buren. Wil jij verbouwingswerkzaamheden laten doen; overleg dan met je buren of zij dat ook willen. Jullie kunnen samen een bouwmeester inhuren die efficiënter kan werken en slechts één keer hoeft te ontwerpen.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het snelste bespaar je op de kosten van een bouwmeester door offertes op te vragen. Met één klik op onderstaande button vraag je vrijblijvend meerdere offertes op. Je voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

Geschreven door: Admin

Laatste nieuws

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het