Kosten bouwbegeleiding

De woningmarkt is enorm aan het veranderen. Er is een tijd geweest dat mensen vooral een bestaande woning kochten. In dat geval kochten mensen een woning die ze naderhand aanpasten aan hun eigen wensen. Er is een verandering op de markt zichtbaar. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen ervoor om zelf hun woning te laten ontwerpen. Het komt ook voor dat mensen een woning kopen die ze naderhand enorm gaan aanpassen aan hun eigen eisen. Dan wordt er bijvoorbeeld een uitbouw gekozen of een garage. In deze beide gevallen is het de moeite waard om een architect in te schakelen.

Hoeveel kost bouwbegeleiding door een architect

Als je een woning of een deel daarvan wil laten bouwen heb je zelf waarschijnlijk een lijst met punten waar die nieuwe woning of de nieuwe aanbouw aan moet voldoen. Daarna komt de volgende stap. Je zal een keuze moeten maken uit een enorm groot aantal aannemers. Jij weet natuurlijk niet welke aannemer nou de aangewezen persoon is om jouw woning te (ver)bouwen. In die gevallen is het goed om te weten dat een architect die zorgen jou uit handen kan nemen.

 

De architect zal een bouwtekening maken voor de (ver)bouw van jouw huis. Daarnaast zal hij als jij om bouwbegeleiding vraagt een aannemer selecteren die de klus voor jou kan klaren. Vaak heeft de aannemer al een lijst van favoriete aannemers waarmee hij goed overweg kan. Dit is heel belangrijk. Het uiteindelijke resultaat bij het (ver)bouwen van een woning valt of staat immers met een goede communicatie tussen de architect en de aannemer.

 

Natuurlijk ben jij heel benieuwd hoeveel het gaat kosten om de bouwbegeleiding door een aannemer te laten uitvoeren. Wij hebben wat onderzoek voor je gedaan en we kwamen tot een aantal tarieven die door aannemers worden gehanteerd. We hebben ze voor je verwerkt in het onderstaande schema.

Welke diensten worden er afgenomen Wat is het tarief wat aan jou zal worden berekend
Ontwerp van een verbouwing van de woning zoals een aanbouw, uitbouw, dakkapel of garage 600 euro
Volledige begeleiding van de verbouwing van de woning zoals een aanbouw, uitbouw, dakkapel of garage 10.500 euro
Ontwerp van een nieuwbouwwoning, aanvraag bouwvergunning bij gemeente, selectie van een aannemer en begeleiden van de bouw van de nieuwbouwwoning Tussen 17450 en 23350 euro
Uurloon van een architect Gemiddeld zo’n 75 euro
Honorarium van een architect Bepaald percentage van de totale prijs van het (ver)bouwen

 

  • Als je kiest voor standaard (ver)bouwen. Kies je voor standaard (ver)bouwen? In dat geval zal de kostprijs van de aannemer wel meevallen. De architect  zal weinig werk hebben aan het ontwerpen van het huis of de verbouwing. Bovendien zal het niet lastig zijn om de aannemer goed te begeleiden.
  • Als je kiest voor meer luxe of specifieke wensen. Heb jij specifiekere voorkeuren voor het uiterlijk van jouw toekomstige woning of jouw verbouwing? In dat geval zal de architect meer werk hebben aan het ontwerp van jouw huis of je verbouwing. Ook de bouw zal anders verlopen doordat de architect meer contact moet hebben met de aannemer. Dit stukje zie je uiteraard terug in het kostenplaatje.

Hoe wordt het tarief van een bouwbegeleiding bepaald

Het tarief van een bouwbegeleiding wordt bepaald door een aantal keuzes die jij maakt wanneer je een architect inhuurt. We Hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: Kies je voor een hele opdracht of een deelopdracht. Je kan ervoor kiezen om de architect een deel van de opdracht en het (ver)bouwen te laten uitvoeren. In dat geval zal hij voor een aantal zaken geen kosten hoeven te berekenen aan jou. Jij zal dan bijvoorbeeld zelf de contacten met de gemeente moeten onderhouden om vergunningen te krijgen. Het kan ook zijn dat je al een aannemer op het oog hebt om het (ver)bouwen voor jou te doen. In dat geval hoef je daar geen architect meer voor in te huren.
  • Keuze 2: Is er sprake van een uurloon of een honorarium. Veel aannemers zullen jou een tarief berekenen wat gebaseerd is op een percentage van de totale kosten van het (ver)bouwen van jouw huis. Je spreekt in dat geval van een honorarium. Zo’n honorarium wordt door de architect bepaald. Hij kan een percentage hanteren wat ligt tussen de 6 en 12 procent van de totale kosten van het (ver)bouwen van jouw woning.

Praktische bespaartips

Bouwbegeleiding door een architect is een kostbaar iets. We geven je een paar praktische bespaartips.

  • Huur je een architectenbureau of een zzp-er in. Als je een architectenbureau inhuurt zullen de kosten doorgaans hoger zijn dan als je een zzp-er inhuurt. De kwaliteit van de dienstverlening ontloopt elkaar nauwelijks.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Door het opvragen van offertes kan jij het snelste besparen op de kosten van de bouwbegeleiding door een architect. Met één muisklik op onderstaande button vraag jij in één keer vrijblijvend meerdere offertes op. Je voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt er dan ook een architect bij nodig om dit te ontwerpen en om daarna …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het een goed idee om een architect in te schakelen. Dat klinkt heel …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om het totale kostenplaatje klaar te hebben …