Architect gezocht

Een huis koop je doorgaans wel met enig uitzicht op de toekomst. Toch overkomt het veel mensen dat op een bepaald moment hun huidige woning niet meer overeenstemt met hun woonwensen. Het kan zijn dat jouw gezin zodanig is gegroeid dat de beschikbare ruimte in een huis gewoon te beperkt is geworden. Het kan echter ook zo zijn dat je een andere bestemming wil voor bepaalde delen van je huis en dat daar een uitbreiding van je huis bij hoort. In die gevallen kan je kiezen voor een verbouwing in plaats van een verhuizing. In die gevallen zal je een architect in de arm moeten nemen.

Waarom je nooit enkel een aannemer moet inhuren

De stap van een architect kan je uiteraard ook overslaan wanneer je een verbouwing aan je woning wil laten uitvoeren. Veel mensen huren enkel een aannemer in. Dat blijkt echter later vaak een pijnlijke vergissing. Een aannemer zal namelijk weinig verstand hebben van bouwstijlen. Daardoor zal de verbouwing aan jouw woning behoorlijk afwijken van de rest van je huis qua stijl. Bovendien zijn aannemers slecht in het opstellen van een kostenplaatje. Velen dachten geld te besparen door geen architect in te huren, maar eindigden met een torenhoge rekening van de aannemer. Het is dus een dringend advies; schakel bij een verbouwing altijd een aannemer in.

Voorkom een dure rechtszaak

Rondom het inhuren van een architect vinden de meest vreselijke rechtszaken plaats. Dat komt doordat een architect een behoorlijk deel van het bouwbudget inneemt. Het resultaat van een verbouwing is maar zelden exact hoe de klant het voor ogen had voor hij een architect inhuurde. Dat is niet geheel een verrassing; jij als klant hebt doorgaans geen idee van de constructie en bouwfilosofie waarmee wordt gewerkt door een architect. Jouw idee zal dan ook nooit helemaal stroken met de opzet van de architect. Het is zaak dat je voorkomt dat jouw verbouwing een compleet plaatje wordt van wat de architect wil. Houd echter wel voor ogen dat jouw plannen niet altijd uitvoerbaar zijn zoals jij ze voor ogen hebt. Jullie zullen elkaar in het midden tegemoet moeten treden. Het is dus zaak dat je een architect vindt waarmee jullie letterlijk door één deur kunnen als je een verbouwing wil laten uitvoeren.

Hoe vind je een betrouwbare architect

Een betrouwbare architect vind je op een aantal manieren. Een van die manieren is het kijken in jouw omgeving naar mensen die een soortgelijke verbouwing hebben laten uitvoeren met behulp van een architect. Je kan aan deze personen vragen hoe de verbouwing is verlopen, hoe de samenwerking met de architect was en wat zij vonden van de dienstverlening van de architect. Een andere optie is dat je offertes opvraagt via het internet van een aantal architecten uit jouw eigen regio. Daar komen we straks op terug.

Zoek niet te ver

Wil je een goede architect inhuren, dan is het een fabel dat je deze vanuit de andere kant van het land moet laten reizen. Je kan het beste een architect inhuren die bekend is met jouw woonplaats. Deze architect is namelijk ook in staat om het beste een ontwerp voor jouw woning te kunnen maken wanneer het aankomt op een verbouwing. De reiskosten die de architect zal moeten maken om zijn werkzaamheden te kunnen uitvoeren blijven binnen de perken. Om deze redenen is een lokale architect de beste keuze.

Een architectenbureau of ZZP

Bij het huren van een architect kom je voor nog een keuze te staan; ga je voor een architectenbureau of kies je voor een ZZP. Bij een architectenbureau weet je niet precies wie er aan jouw aanvraag gaat werken. De kosten zullen zeker een deel overheadkosten betreffen. Het werk van de architect via het bureau is doorgaans niet slechter of beter dan dat van de architect die als ZZP werk. Wel weet je via een bureau dat je altijd iemand tot je beschikking hebt en dat de wachttijden redelijk kort zijn. Het is dus maar net waar jouw voorkeuren liggen op het gebied van het inhuren van een architect.

Vraag offertes

De beste manier om vooraf tot een goede vergelijking te komen is door het opvragen van offertes. Dat doe je heel eenvoudig met onderstaande functie. Je krijgt een overzicht van meerdere online offertes van architecten die je kan vergelijken. Jouw voordeel kan je op die manier gemakkelijk berekenen.


 

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt er dan ook een architect bij nodig om dit te ontwerpen en om daarna …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het een goed idee om een architect in te schakelen. Dat klinkt heel …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om het totale kostenplaatje klaar te hebben …