Kosten architect aftrekbaar?

Als je een  huis wil laten bouwen of verbouwen maak je daar behoorlijk wat kosten voor. Je maakt kosten voor de aannemer en voor de makelaar. Daarnaast maak je kosten voor het afsluiten van de hypotheek. Je bent er vaak niet met de eerste aanschaf van een huis. Veel woningbezitters besluiten hun huis te laten verbouwen voordat ze erin trekken. Je wil immers dat jouw woning een plek is waar je weer voor jaren in vooruit kan. Om van jouw huis een thuis te maken is het een goed idee om een architect in te huren. Een architect verhoogt immers direct de waarde van jouw huis. Het grote nadeel van een architect is het kostenplaatje.

De kosten van een architect

Als je een architect gaat inhuren voor het verbouwen of het bouwen van een huis kom je voor een aantal kosten te staan. De architect zal immers een bouwtekening moeten maken voor jouw toekomstige woning. Hiervoor zal een bedrag in rekening worden gebracht wat is gebaseerd op het aantal uren wat de architect ermee bezig is geweest. Hier geldt; hoe meer wensen en eisen jij hebt voor je nieuwe woning, hoe meer werk de architect zal hebben aan het ontwerpen van jouw (ver)bouwproject. De kosten van dit ontwerp zullen al snel oplopen. Ga er vanuit dat je voor een simpele aanbouw 400 euro kwijt bent. Voor een compleet niet huis zal je 5000 euro moeten neerleggen om een goede bouwtekening te krijgen.

De paperassen bij de gemeente

Voordat een woning mag worden (uit)gebouwd zal er een omgevingsvergunning moeten worden afgegeven. Dit kan allemaal door de architect worden overlegd met de gemeente voordat de uiteindelijke bouw kan plaatsvinden.  Het regelen van de papieren zal voor een verbouwing nog een keer tweeduizend euro kosten.

Assisteren bij de bouw

De bouw zelf is een verhaal apart. Hierbij zal de architect contact blijven houden met de aannemer om erop toe te zien dat de bouwtekening goed wordt vertaald naar het uiteindelijke bouwproject. De architect voert de bouwbegeleiding uit tot de uiteindelijke oplevering van de verbouwde of gebouwde woning. De kosten van dit geheel zullen nogmaals 3000 euro kosten.

Horen kosten van de architect bij de kosten van de woning

De belastingdienst geeft een teruggave die hoort bij de aanschaf van een woning. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de kosten van de woning en de kosten van de architect. De kosten van de woning vallen wel onder de aftrekbare kosten. De kosten van de architect vallen hier helaas niet onder. Daardoor zal je de kosten die je maakt voor de architect eerder als een lange termijn investering moeten zien.

 

De architect als lange termijn investering

Als je een architect inhuurt voor het (ver)bouwen van je woning krijg je dus in eerste instantie niets van die kosten terug van de belastingdienst. Wat je wel terugkrijgt is een verkoopwaarde die direct een behoorlijk stuk hoger ligt dan de aankoopwaarde plus de kosten van de architect. De architect is dan ook een lange termijn investering. Je haalt de kosten er pas weer uit wanneer je de woning uiteindelijk weer zal verkopen.

Hoe krijg je toch iets terug van de kosten van de architect

De kosten van de architect kan je mee financieren met je woning. Op die manier maakt het bedrag van de architect deel uit van je hypotheek. Woon je al in het huis en laat je het dan verbouwen, dan kan je dat gedeelte afsluiten als tweede hypotheek. Ook hierbij kan je de kosten van de architect als onderdeel van je tweede hypotheek laten opnemen. De kosten van je hypotheek kan je wel terug krijgen van de belastingdienst. Je zal dus nooit de hele kostenpost van de architect terug krijgen in je voorlopige teruggave maar een deel ervan kan je wel aftrekken van de belasting.

Offertes opvragen

Als je een architect nodig hebt kan je hier aan komen door offertes op te vragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag je vrijblijvend meerdere offertes op. Je voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

 

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt er dan ook een architect bij nodig om dit te ontwerpen en om daarna …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het een goed idee om een architect in te schakelen. Dat klinkt heel …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om het totale kostenplaatje klaar te hebben …