Informatie en advies over architecten
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een architect is iemand die zich heel globaal gezien bezig houdt met ontwerpen. Er worden huizen ontworpen, maar ook wegen, bruggen, steden en landschappen. Daarnaast kan een architect zich bezighouden met het ontwerpen van interieurs. Het spreekt voor zich dat één architect zich niet toelegt op al deze zaken. Daarom zijn er meerdere specialisaties voor een architect. We hebben ze voor je op een rij gezet samen met de inhoud van dit beroep.

Architect

De algemeen architect houdt zich bezig met het ontwerpen van gebouwen. Dat kunnen gebouwen zijn voor particulieren maar het kunnen ook overheidsgebouwen zijn. Daarnaast kunnen het gebouwen zijn voor een groot publiek zoals zwembaden en theaters. Deze architect is er in meerdere soorten:

  • De bouwmeester. Dit is een architect die zich heeft bekwaamd in één bouwstijl, ook wel een bouwfilosofie genoemd. Voor de bovengenoemde gebouwen zal dit vaak een moderne stijl zijn. De architect heeft een heel dominante persoonlijkheid en zal vooral klanten die niet goed weten hoe het uiteindelijke resultaat moet gaan worden behoorlijk van dienst kunnen zijn.
  • De metgezel. Deze architect heeft zich bekwaamd in meerdere bouwfilosofieën. Hij hoort eerst de plannen van de klant aan en gaat vervolgens kijken welke bouwfilosofie het beste past bij deze ideeën. De metgezel heeft eveneens een wat dominante persoonlijkheid maar hij zal minder zijn stempel drukken op het uiteindelijke resultaat dan de bouwmeester.

De stedenbouwkundige

De titel zegt het al. Deze architect werkt vooral voor de overheid; hij ontwerpt het uiterlijk van steden. Wanneer er grote reorganisaties plaatsvinden in steden en er gebieden en zones worden her-ontworpen wordt een beroep gedaan op de stedenbouwkundige. Er worden in dat geval zowel woon -, werk- en recreatie gebouwen ontworpen. De totale samenhang hiervan en de bereikbaarheid via wegen en vervoersmogelijkheden worden eveneens uitgetekend door de stedenbouwkundige. Plaatsen zoals Almere maar ook wijken als Amersfoort Vathorst en Nieuwland zijn heel bekende stedenbouwkundige projecten.

De tuin- en landschapsarchitect

We hebben een hele periode achter ons waarin er enkel gebouwd werd om het landschap te bepalen maar gelukkig is er ook steeds vaker weer ruimte voor groen. Dat is hard nodig voor de zuurstofvoorziening in een stad en bovendien moet er genoeg recreatieruimte aanwezig zijn. Dat zijn dan ook precies de zaken waar een tuin- en landschapsarchitect zich mee bezig houdt. Er wordt gewerkt met particulieren maar er wordt ook voor de overheid gewerkt.

  • Wanneer iemand een tuin heeft waarmee hij niet weet wat te doen wordt er gebruik gemaakt van een tuinarchitect. Deze zal met de klant bespreken wat er allemaal in een tuin moet komen te staan aan elementen. Er wordt besproken waar de tuin voor wordt gebruikt, door wie er gebruik van de tuin wordt gemaakt en wat de ligging van de tuin is. Ook worden specifieke wensen in ogenschouw genomen. Denk bijvoorbeeld aan waterpartijen en schaduwzitjes. Zaken als beplanting komen eveneens aan bod. De tuinarchitect werkt dan ook vaak samen met de hovenier.
  • Stadsparken worden eveneens ontworpen door de tuin- en landschapsarchitect. Hij overlegt eveneens naar het pakket van eisen en aan de hand daarvan wordt een stadspark voor algemeen gebruik ontworpen.

De interieurarchitect

De interieurarchitect kan eveneens voor zowel de particulier als de overheid werken. De andere titel is dan ook binnenhuisarchitect. Er worden interieurs ontworpen aan de hand van een pakket van eisen wat door de klant is samengesteld. Zaken die voor de klant belangrijk zijn zoals een zitplek, een eetplek, een kantoorruimte en een keuken in een huis worden ingetekend en daarbij wordt een redelijk gedetailleerd plan afgegeven voor de (her)inrichting van een woning. De interieurarchitect kan voor een particulier het verschil maken tussen verhuizen naar een ander huis en het herinrichten van de huidige woning om er toch nog langer in te blijven wonen. Er wordt echter ook interieur ontworpen voor overheidsgebouwen en voor publieke gebouwen zoals theaters en winkelcentra.

Eén registratiepunt

De diverse beroepen zoals zojuist genoemd zijn beschermde titels. Niet iedereen mag zich dan ook een architect noemen. Je moet er bewezen de diploma’s voor hebben en daarnaast moet je voldoen over een schat aan werkervaring voordat je echt als zelfstandige aan de slag mag. Om ervoor te zorgen dat er geen wildgroei ontstaat op dit gebied heeft ons land een architecten register. Hier staan alle architecten werkzaam in één van bovenstaande gebieden geregistreerd. De titel architect ligt vastgelegd in de WAT; de Wet op de Architecten Titel. Je mag deze titel enkel officieel gebruiken wanneer je in dit bestand staat opgenomen.

Schakel een architect in

Heb jij een bouwklus of wil jij jouw interieur helemaal anders aanpakken, dan doe je er goed aan om een architect in te schakelen. Je doet dat allereerst door offertes op te vragen. Met één muisklik op de onderstaande knop ontvang jij een aantal vrijblijvende offertes waardoor je een indruk van de prijs krijgt. Bovendien kan je gelijk de tarieven gaan vergelijken om zodoende tot een goede keuze te komen.

Geschreven door: Admin

Laatste nieuws

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het