Informatie en advies over architecten
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer een woning wordt ontworpen is de architect de eerste persoon die hiermee aan het werk gaat. Er wordt een bouwtekening gemaakt van de nieuwe woning waarin alles staat uitgetekend. De volgende persoon die hiermee aan de slag gaat is de constructeur. Deze neemt de bouwtekening naar een hoger niveau. De constructie van het bouwwerk zelf wordt namelijk bepaald door de constructeur. Hij zet dus de 1 dimensionale tekening van de architect om in een 3 dimensionaal skelet van de woning. De constructeur is dus de rechterhand van de architect.

In welke sectoren werkt de constructeur

Een constructeur werkt in allerlei sectoren; hij beperkt zich niet tot de woningbouw. Hij is onder andere werkzaam in de infra/civiele bouwsector. Hij ontwerpt dus het frame van bruggen, maar ook van viaducten en tunnels. Daarnaast werkt de constructeur in de woningbouw en hij maakt zogeheten utilitaire constructies waarbij je mag denken aan woningen, kantoren, maar ook aan winkels en fabrieken.

Een heel belangrijke functie

Hij werkt aan de hand van het ontwerp van de architect en maakt een berekening van het materiaal wat nodig is voor de bouw. Denk aan materialen als beton, maar ook aan staal, hout, aluminium en allerlei soorten steen. De functie van een constructeur is daarmee net zo belangrijk als die van de architect; de aannemer is in staat om een veilig bouwwerk af te leveren dankzij het rekenwerk en tekenwerk van de constructeur.

Hoe gaat de constructeur te werk

De constructeur begint zijn werkzaamheden net als de architect aan de tekentafel. Hij werkt doorgaans met de materialen potlood en viltstift. Daarnaast heeft hij als ontwerpmaterialen zaken als een liniaal, gum en een calculator binnen bereik. Vanaf de bovenkant van het gebouw begint de constructeur met zijn berekeningen; alle belasting, maar ook zaken als vervorming en stabiliteit worden uitgerekend en omgezet in de fundering. Na het doorgeven van alle gegevens die zijn berekend in een computerprogramma worden de schetsen van de constructeur digitaal gemaakt. Nadat alles in de juiste maten is berekend volgen de bestek- en werktekeningen.

Waar is de constructeur werkzaam

De complete titel van een constructeur is de bouwkundig constructeur. De constructeur kan werkzaam zijn op verschillende werkplekken:

  • Een ingenieursbureau. Hier wordt gewerkt aan nieuwbouw, verbouw en renovatie.
  • Een grote aannemer.
  • Een fabrikant van bouwproducten.
  • Zelfstandig constructeur. In deze functie werk je vaak samen met ZZP architecten.

Waar spelen de werkzaamheden zich af

De constructeur is vaak in eerste instantie werkzaam achter zijn eigen bureau, maar daarnaast komt hij ook op de werkplaats om te kijken hoe de werkzaamheden vorderen. Ook onduidelijkheden over de constructie komen dan ter sprake en worden opgelost. Verder komt de constructeur in de fabriekshal waar de bouwmaterialen worden gemaakt en daar inspecteert hij de productie van de bouwmaterialen voor een project. Wanneer er een probleem is, is de constructeur het eerste aanspreekpunt.

Wat voor vaardigheden moet een constructeur hebben

Om constructeur te worden moet je bepaalde vaardigheden hebben; we hebben de belangrijkste bekwaamheden op een rij gezet.

  • Goed cijfermatig inzicht. Je moet handig zijn in het berekenen en doorrekenen van constructies. Daarnaast moet je kunnen analyseren.
  • Hoog ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel. Jij bent verantwoordelijk voor de deugdelijkheid en veiligheid van een gebouw wat jij hebt ontworpen. Wanneer bijvoorbeeld bij een flatgebouw het balkon het begeeft ben jij samen met de architect verantwoordelijk.
  • Goede communicatieve vaardigheden. Je zal geregeld overleg hebben met de architect maar ook met de aannemer en de bouwopzichter. Doordat jij een heel specifieke kennis hebt ben je een heel belangrijk aanspreekpunt.
  • Werken als zelfstandige maar ook in een teamverband.

Welke opleiding wordt er gevolgd

In principe zijn er meerdere opleidingen waarmee iemand constructeur kan worden. Niet iedereen is in staat om een academische opleiding te volgen. Daarom zijn er meerdere opleidingen tot constructeur maar die hebben ook ieder hun eigen uitstroom:

  • De HBO opleiding Bouwkunde of Civiele techniek. Je kan dan zelfstandig constructeur worden.
  • De Academische opleiding Bouwkunde of Civiele techniek. Ook met deze opleiding kan je zelfstandig constructeur worden.
  • De MBO-4 opleiding Tekenaar/Constructeur. Je bent in dat geval technisch tekenaar en je assisteert de constructeur bij het uitontwerpen van de bouwtekeningen. De constructeur heeft echter nog altijd de supervisie dus je mag niet zelfstandig aan de slag.

Diensten van een constructeur nodig

Moet er een woning worden gebouwd, dan heb je de diensten van een constructeur nodig. Jij weet gelijk wie er in jouw omgeving als constructeur werkzaam zijn wanneer je offertes opvraagt. Dat doe je met onderstaande knop. Je weet dan bij indicatie hoeveel je moet betalen voor de diensten van de constructeur en daarnaast kan je zien hoeveel je kan besparen op de werkzaamheden van een zelfstandig constructeur.
 

Geschreven door: Admin

Laatste nieuws

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het