Wanneer een architect inschakelen?

Wanneer jij specifieke woonwensen hebt kan je ervoor kiezen om zelf een architect in te schakelen om bepaalde werkzaamheden voor jou uit te voeren. Het inhuren van een architect klinkt behoorlijk decadent. Daarnaast klinkt het als een post die de kosten van een verbouwing of nieuwbouw alleen maar nodeloos ophoogt. We keken dan ook voor jou naar de redenen die mensen aanvoeren om een architect in te huren.

Een waardevol huis

Een huis wat je laat bouwen zonder duidelijke bouwtekening van een architect zal altijd een variant op een standaard huis zijn. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke woonwensen bij het ontwerp van het huis. De aannemer zal kijken wat hij voor standaard woningen heeft en er met jou samen één uit kiezen. Een eigen ontworpen huis is een stuk waardevoller en het biedt jou op den duur ook veel meer woonplezier. Je betaalt wat meer voor een eigen ontworpen huis, maar die extra investering haal je er op den duur wel weer uit wanneer je kijkt naar de uiteindelijke waarde van jouw huis.

De complete bouw wordt begeleid

Je moet het inhuren van een architect niet zien als iemand die enkel een bouwtekening voor jou maakt; bij het bouwen van een huis komt veel meer kijken. Zo wordt er een aannemer gekozen voor het werk en bovendien moet er een vergunningsaanvraag worden ingediende bij de gemeente. De aannemer kan jou al deze zaken uit handen nemen. Op die manier kan jij tijdens de bouw van jouw eigen huis achterover leunen en weten dat de hele bouw professioneel verloopt en jij straks bij de oplevering van een perfect huis mag zijn.

De kosten worden beheerd

Wanneer jij een huis laat bouwen is er altijd sprake van een bepaald bouwbudget. De aannemer en onderaannemer zijn niet in staat om dat bouwbudget te beheren. Het is dan ook zaak dat jouw huis wordt gebouwd aan de hand van dat budget en dat het niet wordt overschreden. Voor het beheer van het bouwbudget kan je de architect inhuren. Deze is ervoor opgeleid om het budget in de gaten te houden. Hij weet hoeveel er aan de diverse aspecten van de bouw van een huis kan worden uitgegeven. Zo kom je niet bij de oplevering van het huis voor een onaangename verrassing te staan.

Het regelen van de vergunning

Ga je zelf naar de gemeente om een vergunning voor de bouw van jouw huis te regelen dan kom je nog behoorlijk wat problemen tegen. Veel gemeenten willen niet eens met jou overleggen over dergelijke zaken. De architect echter heeft in de gemeente zijn connecties. Hij weet wie bij publieke zaken zijn aanspreekpunten zijn en kan een vergunning in een kort tijdsbestek voor jou regelen waarna de bouw van start kan gaan. Daarbij hoort ook de presentatie van het huis wat gebouwd gaat worden en al het overleg wat er verder bij komt kijken.

Specifieke eisen van de gemeente

Veel gemeenten stellen specifieke eisen aan woningen die nieuw gebouwd worden. Zo mag er bijvoorbeeld bij veel woningen geen aardgasaansluiting meer komen. Daarnaast stellen gemeenten eisen die te maken hebben met duurzame energie bij nieuw te bouwen woningen. De architect kan dit soort zaken gelijk toepassen bij het huis en de kosten hiervan beheren en naar jou verklaren. Het zijn zaken die je als particulier niet eens kan behappen.

De welstandcommissie

De welstandcommissie moet zijn toestemming geven voordat een woning mag worden gebouwd of aan de buitenkant mag worden verbouwd. In veel gemeenten wordt daarvoor geen toestemming gegeven wanneer er niet tenminste van een gerenommeerd aannemer een bouwtekening aanwezig is.

Enkel de bouwtekening

Ga je verbouwen, dan kan je er ook voor kiezen om enkel een bouwtekening te laten maken en zelf verder de contacten met de aannemer en de onderaannemer te regelen. Dat is op zich geen enkel probleem. Het is dan echter wel te hopen dat er geen lastige vragen komen over de bouw vanuit de aannemer. Technische zaken zijn namelijk iets waar jij als particulier doorgaans geen verstand van hebt. Het inhuren van een architect voor alleen een bouwtekening is daarentegen wel een stuk goedkoper dan het inhuren van een architect voor de hele klus. De tekening zal in dat geval als een soort leidraad worden beschouwd door de aannemer. Uiteindelijk blijven jij en de aannemer dan samen verantwoordelijk voor het uiteindelijke resultaat. Dit soort verbouwingen hebben al flink wat woningbezitters kopzorgen gebaard. Jij wil niet tot die groep behoren.

Vraag offertes op

Jij gaat natuurlijk voor de kracht van een lokale architect die de wegen kan bewandelen bij jouw gemeente. Het is dan ook zaak om offertes op te vragen van architecten uit jouw regio. Dat doe je met deze knop. Je ziet hoeveel je moet gaan betalen en hoe je kan besparen op de kosten van een architect.

 

 

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt er dan ook een architect bij nodig om dit te ontwerpen en om daarna …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het een goed idee om een architect in te schakelen. Dat klinkt heel …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om het totale kostenplaatje klaar te hebben …