Stappenplan (ver)bouwoffertes beoordelen

Wil je een eigen huis laten bouwen, dan zal er eerst behoorlijk wat moeten gebeuren. De eerste zaken regel je zelf. Zo zal je zelf een kavel moeten vinden waar jouw huis op gebouwd gaat worden. Daarnaast moet je een bouwstijl in je gedachten hebben. Wanneer je een goede omschrijving hebt van jouw toekomstige huis is het zaak dat je een architect gaat inhuren. Je moet dan het eerste traject doorlopen van het beoordelen van offertes. We hebben voor jou deze stappen op een rij gezet.

Stap 1: Een offerte die compleet is

Offertes die je gaat vergelijken moeten uiteraard allemaal gelijke inhoud hebben. Zou er een post op ontbreken, dan vergelijk je appels met peren. We hebben de posten voor je op een rij gezet, zodat je ze voor jezelf kan afvinken.

  • Omschrijving van de werkzaamheden. Alle werkzaamheden die de architect voor jou gaat uitvoeren moeten op de offerte staan. Het is geen mogelijkheid om de architect maar voor een bepaald gedeelte van de werkzaamheden in te huren wanneer het gaat om een nieuwbouwproject. Wanneer het gaat om een inpandige verbouwing is dit echter wel mogelijk. De werkzaamheden zijn dan niet zodanig ingrijpend dat de stabiliteit van jouw huis in gevaar komt door de bouwwerkzaamheden.
  • De kosten van de materialen. Alle materialen die de architect gebruikt voor zijn werkzaamheden moeten op de factuur komen te staan. Dat betreft niet alleen het materiaal waarmee de bouwtekening wordt gemaakt maar ook de computerprogrammatuur waarmee het huis wordt vormgegeven. Het is een heel breed scala wat op de offerte komt te staan.
  • Het is belangrijk dat de architect uit jouw eigen regio komt. Dat heeft namelijk zijn weerslag op de post voorrijkosten. De architect zal alle verreden kilometers en alle gereisde tijd naar jou toe op de offerte moeten vermelden.
  • Een verplichte post die sommige architecten gemakshalve vergeten. Het gaat om het BTW percentage van 21 procent.
  • Het tarief wat jij met de architect afspreekt moet duidelijk worden onderbouwd in de prijsopbouw. Je zal de architect uitbetalen in de vorm van uren of dagdelen maar nooit in de vorm van ‘een hele klus’.

Stap 2: De volgende offerteronde

Heeft de architect zijn bouwtekening klaar dan is het tijd om de volgende offerteronde te starten. Deze offertes bevatten dezelfde aspecten als die van de architect. We hebben het over de offertes van de aannemer. Voordat er een aannemer wordt geselecteerd worden er namelijk eerst bij een aantal aannemers (meestal drie aannemers) offertes opgevraagd voor het bouwproject. Je zal dan ook samen met de architect ook deze offerteronde moeten doorlopen. De architect heeft doorgaans een paar vaste aannemers die met hem samenwerken aan bouwprojecten. Hij zal hun om offertes vragen. Vertrouw op de deskundigheid van de architect op dit gebied.

De aspecten van de tweede offerteronde

De aannemers van de tweede offerteronde hebben 4 weken de tijd om te reageren op het aanbod en een offerte uit te brengen. Er is een datum vastgesteld en op die datum worden de offertes allemaal tegelijk aangeboden bij de architect. Op het moment dat de architect de beste offerte heeft geselecteerd zal hij opdracht geven om met de bouw te starten. Dat kan wanneer de omgevingsvergunning is aftegeven en het contract met de opdrachtgever is ondertekend. De bouwmaterialen zullen pas dan worden besteld waarna binnen 4 weken na het afgeven van de bouwvergunning met de bouw van de woning wordt gestart.

Stap 3: Vraag nu de eerste offertes op

Wanneer jij staat voor de bouw van een eigen woning weet je doorgaans niet exact wat je allemaal te wachten staat. Het is dan ook goed om eerst eens een indruk te krijgen van de prijs van de bouw van een huis. Wanneer jij wil weten hoeveel een architect jou gaat kosten kan je offertes opvragen. Dat doe je heel eenvoudig via een klik op deze button. Je krijgt dan een aantal offertes in jouw mailbox van architecten om te vergelijken. Je weet dan in één oogopslag met wat voor soort architect je te maken hebt en je hebt gelijk een indicatie van de kosten van dienstverlening van de architect.

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt er dan ook een architect bij nodig om dit te ontwerpen en om daarna …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het een goed idee om een architect in te schakelen. Dat klinkt heel …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om het totale kostenplaatje klaar te hebben …