Kosten architect zwart

Een verbouwing aan je huis is een dure aangelegenheid. Wanneer jij wil dat jouw verbouwing echt een flink stuk waarde verhoging van jouw huis met zich meebrengt dan kan je het beste een architect inhuren. Wie een architect gaat inhuren kijkt dan ook naar allerlei mogelijkheden om te besparen op de kosten van een architect. Eén van de kostenposten van de architect die mensen altijd te hoog vinden is de BTW. De vraag is dan ook of het mogelijk is om zwart een architect in te huren.

Waarom niet iedere architect zwart wil werken

Als jij vraagt aan een architect om zwart voor jou een verbouwing te realiseren zal deze doorgaans verbaasd de wenkbrauwen fronsen. Dat komt doordat dit namelijk nagenoeg niet mogelijk is. Een architect is een behoorlijk deel van zijn tijd kwijt aan het realiseren van jouw verbouwing en een dergelijk gat in zijn inkomsten valt absoluut op wanneer hij aangifte doet van zijn belasting. Omdat een architect zich aan een bepaalde gedragscode te houden heeft en die gedragscode omhelst dat er niet aan belastingontduiking wordt gedaan zal hij doorgaans niet van plan zijn om in te gaan op jouw verzoek.

Een gepensioneerd architect

Het kan natuurlijk zijn dat jij een advies wil over een aanstaande verbouwing en dat je daar niet de hoofdprijs voor wil betalen. In dat geval zou je een beroep kunnen doen op een architect die gepensioneerd is en kan bouwen op een bron van kennis en ervaring. Let erop dat je in dit geval enkel een advies kan inwinnen; een bouwtekening inclusief de aanvraag van vergunningen van de gemeente is doorgaans niet mogelijk. Wel kan de bouwtekening in het geval van de aanvraag voor bijvoorbeeld een aanpassing om een woning rolstoeltoegankelijk te maken als advies worden meegewogen bij de aanvraag van een financiële tegemoetkoming vanuit de gemeente.

Waarom het onverstandig is om een architect zwart in te huren

Naast het feit dat de architect doorgaans niet heel veel interesse zal hebben om zwart voor jou te werken is het ook nog eens heel onverstandig om een architect zwart in te schakelen. De reden hiervan is dat het op die manier onmogelijk wordt om de kosten van de bouw of de verbouwing van jouw huis bij de belastingdienst op te geven. Je betaalt dus een bedrag per uur minder aan de architect, maar je komt jezelf weer tegen wanneer je aangifte van de belasting gaat doen. Je hebt recht op een flink stuk minder hypotheekrenteaftrek. Die heeft namelijk te maken op alle zaken die te maken hebben met waardevermeerdering van jouw huis. Een architect inhuren kan je dus beter doen langs de normale manier, waarbij de belastingdienst niet wordt ontdoken en alle belastingsoorten zoals BTW en inkomstenbelasting op de normale manier worden betaald.

Hoeveel kost een architect normaliter

Het is goed om te weten hoeveel een architect kost alvorens er één in te huren. Dit is helaas iets waar niet echt een vast prijskaartje aan valt te hangen; het heeft alles te maken met de aard van jouw opdracht. Gemiddeld zal een architect een uurtarief hanteren wat tussen 75 en 100 euro ligt. Daar zit een bepaald percentage bij inbegrepen voor de diverse kosten die de architect maakt.

  • De bouwbegeleiding. De architect zal de communicatie met de aannemer onderhouden, de kosten in de gaten houden en de hele bouw begeleiden. Dit gedeelte neemt in totaal 61 procent van de kosten in beslag.
  • De kosten van de tekening. De architect zal de bouwtekening maken in overleg met jullie. Hiervoor is hij aan zijn ontwerptafel en bij jullie thuis aanwezig. Dit gedeelte neemt in totaal gemiddeld 37 procent van de kosten voor zijn rekening.
  • Dit heeft te maken met het aantal keren dat de architect bij jullie en op de bouwplek moet zijn. Uitgaand van een lokaal ingehuurde architect kom je tot een gemiddelde van 2 procent reiskosten.

De kosten van een bouwproject in beeld gebracht

Laat je een bouwproject uitvoeren met behulp van de architect, dan krijg je te maken met een aantal fases in het totale project. Aan de hand van het aantal fases wat wordt begeleid betaal je een bepaald prijskaartje. Denk eraan dat onderstaande tarieven inclusief alle belastingen en lokale heffingen zijn.

Welk deel van de bouw betreft het Zit dit deel bij de prijs Prijs totaal van de diverse delen van de bouw
Voorlopig ontwerp Ja  
Definitief ontwerp Ja  
Bouwaanvraag regelen Ja Totaal van deze 3 posten tussen 2050 en 2200 euro
Bovenstaande posten plus bouwbestek Ja Totaal van deze 4 posten tussen 4250 en 4300 euro
Bovenstaande posten plus technische omschrijving Ja  
Aanbesteding regelen Ja  
Bouwbegeleiding Ja Totaal van alle posten zoals hierboven genoemd 5050 – 5800 euro

 

Betaal nooit teveel

Een verbouwing is de moeite waard om offertes op te vragen. Dat doe je met deze knop. Je krijgt gelijk een overzicht van een aantal lokale architecten om jouw klus uit te voeren. Je kan gelijk zien wat het prijsverschil is en beginnen met besparen.

 

 

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt er dan ook een architect bij nodig om dit te ontwerpen en om daarna …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het een goed idee om een architect in te schakelen. Dat klinkt heel …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om het totale kostenplaatje klaar te hebben …