Architect huizenjacht

Het programma Huizenjacht is een veelbekeken programma op tv. Je volgt hierin een aantal stellen die op zoek zijn naar een koopwoning die helemaal naar hun smaak is. De programmamakers van Huizenjacht benaderen een aantal makelaars die een woning aanbieden die voor het grootste gedeelte in het profiel van de aanstaande woningbezitters past. Wat opvalt is dat de woningen het net niet zijn. Er is altijd wel iets in de woning wat deze minder aantrekkelijk voor de toekomstige eigenaars maakt. Op dit moment komt er een extra persoon in beeld die een situatieschets maakt van de woning om er een echt thuis van te  maken. We hebben het over de architect.

Een huis wat het net niet is.

Bij de kandidaten van het programma Huizenjacht wordt een profiel opgesteld. Er wordt gekeken naar hun specifieke wensen en eisen voor de nieuwe woning. Aan de hand hiervan benaderen de programmamakers een aantal makelaars. De meest geschikte woningen worden tijdens de opnames van het programma aan de kandidaten gepresenteerd. Uiteraard vallen de punten die niet in hun profiel vallen gelijk op. In veel gevallen is bijvoorbeeld de keuken te klein, of de vorm van de woonkamer is ronduit onaantrekkelijk. Het kan ook zo zijn dat de tuin redelijk afgezonderd van de woonkamer ligt wat een behoorlijk deel van het woongenot belemmert.

De rol van de architect in het programma

Deze onvolkomenheden in het huis hadden de programmamakers allang voorzien. Om dat probleem op te lossen hebben ze een architect die de woning ook heeft bestudeerd voordat de kandidaten de woning in mogen wandelen. De architect heeft een plan gemaakt om de knelpunten in de nieuwe woning te verhelpen. Er wordt bijvoorbeeld een andere keuken ontworpen of de muren op de benedenverdieping worden anders ingedeeld. Hierdoor kan een ongeschikte woning opeens veranderen in een huis wat aan alle wooneisen voldoet.

Als er meer ruimte nodig is

Een woning die eigenlijk te klein is zal worden aangepast met een aanbouw, een uitbouw of een dakopbouw. Hiermee kan de woonkamer worden vergroot of er kan zelfs een extra slaapkamer worden gesitueerd. De architect presenteert hiermee een woning die voldoende groeiruimte biedt aan de kandidaten.

Meerwaarde voor een betaalbare woning

De woningen die aan de kandidaten van huizenjacht worden gepresenteerd zijn doorgaans net iets betaalbaarder dan de woningen die helemaal aan het profiel zouden voldoen. De architect zorgt ervoor dat het huis een meerwaarde krijgt. De woning die gepresenteerd wordt zal met de verbouwing goedkoper zijn dan een woning die helemaal in het profiel past. De huizenbezitter krijgt in ruil daarvoor een huis wat al zijn woonwensen laat uitkomen. Dit geeft een betaalbare woning een behoorlijke meerwaarde. Zeker wanneer de verbouwing door een architect wordt ontworpen die bekend is van een tv programma is het een waardevolle investering.

Als je zelf op huizenjacht bent

Niet iedereen kan deelnemen aan het programma Huizenjacht. Juist als jij een woning zoekt en problemen hebt met het vinden van een goede woning kan het een goed idee zijn om een architect mee te nemen als je een woning gaat bezichtigen. De architect zal dan met een ruwe schets komen van de bezichtigde woning na de verbouwing. Jij kan op die manier zien of je in een betaalbare woning kan trekken nadat deze professioneel is verbouwd.

Een deelopdracht of de hele opdracht

Je kan er altijd voor kiezen om de architect tijdens jouw huizenjacht een hele of een deelopdracht te laten uitvoeren. Een deelopdracht houdt bijvoorbeeld in dat je het ontwerpen van de verbouwing aan de architect overlaat maar dat je de verdere bouwbesprekingen met de aannemer zelf uitvoert. Je bespaart dan aanmerkelijk op de kosten. Een binnenhuisarchitect zal dit doen voor een uurtarief van ongeveer 75 euro per uur. Een architect die een aanbouw zal realiseren komt ongeveer met een tarief tussen 55 en 95 euro per uur. Deze zal vaak een percentage van de totale verbouwingskosten berekenen als zijn honorarium.

Offertes opvragen

Een architect inhuren voor je verbouwing en voor je huizenjacht is een kostbare aangelegenheid. Je doet er dan ook goed aan om offertes op te vragen. Dat doe je met één muisklik op onderstaande button. Je voordeel kan oplopen tot 40 procent.

Wat kost een architect precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij architecten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt er dan ook een architect bij nodig om dit te ontwerpen en om daarna …

kosten-architect

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het een goed idee om een architect in te schakelen. Dat klinkt heel …

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan ook goed om het totale kostenplaatje klaar te hebben …