Informatie en advies over architecten
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als je een huis wil gaan kopen dan denk je natuurlijk in eerste instantie aan een bestaande woning. Je bezoekt een open huizendag en bekijkt meerdere woningen. Vaak zal er een huis tussen zitten wat wel enigszins in de smaak valt. Toch is niet ieder huis perfect. Dat is logisch want jij hebt bepaalde wensen en eisen als je een woning wil gaan kopen. Je moet denken aan de afmeting van je gezin en in hoeverre dat past in je toekomstige woning. Zal je moeten verbouwen of komt het erop aan dat je een woning wil laten bouwen, dan huur je daarvoor een architect in.

Wat zal de architect voor je kunnen betekenen

Als je een architect inhuurt om voor jou een (ver)bouw te regelen zal deze het deel van het ontwerpen van de (ver)bouw op zich nemen. Daarnaast kan de architect alle praktische zaken regelen. Je mag dan denken aan het regelen van bouwvergunningen en welstandscommissie vergunningen. Ook de hele communicatie met de aannemer zal door de architect kunnen worden geregeld.

Hoeveel gaat een architect mij kosten

Een architect berekent je een tarief wat gebaseerd kan zijn op twee zaken. Het kan zijn dat je architect een uurloon berekent voor de werkzaamheden. Dit is doorgaans het geval bij werkzaamheden bij een verbouwing. Het kan ook zijn dat je een compleet huis laat ontwerpen door de architect. In dit geval zal je meer kwijt zijn. De architect werkt in dat geval op basis van een honorarium. Dit is een percentage van de totale (ver)bouwkosten. Dit honorarium zal in hoogte afhangen van de moeilijkheidsgraad van de (ver)bouw. Een woning die aan veel wensen en eisen moet voldoen is redelijk specifiek. Het ontwerp hiervan neemt veel tijd in beslag. De begeleiding van de bouw is ook intensief. Een aannemer zal veel overleg nodig hebben om tot  het gewenste resultaat te komen.

Een offerte van de architect

Voordat je met een architect in zee gaat vraag je natuurlijk een offerte op. Op die offerte staat een aantal posten vermeld. We zullen die posten stuk voor stuk met je doornemen. Ook geven we je een indicatie van de hoogte van die betreffende kosten. De kosten die we nu voor je aangeven zijn slechts een indicatie, waarbij we uitgaan van een gemiddelde. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van jouw ontwerp zal de architect een hoger of juist een lager bedrag per post berekenen.

Het intake gesprek

Het intake gesprek is gratis. Het gaat om een oriënterend gesprek waarbij jij je wensen en eisen voor een (ver)bouw op tafel legt. De architect krijgt een inzicht in de ruimte waar de (ver)bouw moet gaan plaatsvinden. Hij neemt de omgeving in ogenschouw om te kijken of er voldoende ruimte voor jouw (ver)bouwplannen is. Daarnaast maakt hij  alvast een heel ruwe schets om te kijken of hij voor jou een woning naar wens kan ontwerpen. Ga je hiermee akkoord, dan zal de architect aan zijn tekentafel gaan zitten om jouw toekomstige huis te ontwerpen.

De bouwtekening

De volgende stap is de bouwtekening. De architect zal in eerste instantie een bouwtekening presenteren die een eerste impressie geeft. Hij zal informeren welke woonwensen hij nog moet gaan inpassen. Vervolgens komt de architect met een uiteindelijke bouwtekening. Voor hij een perfecte bouwtekening heeft ben je vaak wel een paar sessies verder. De bouwtekening is de blauwdruk van jouw toekomstige huis waarmee de aannemer aan de slag zal moeten. De kosten hiervan bedragen gemiddeld 5100 euro.

De vergunningen bij de gemeente

Nadat de bouwtekening is opgesteld en geaccordeerd zal de gemeente zijn goedkeuring voor de (ver)bouwplannen moeten geven. Hiervoor moet een aantal formaliteiten worden afgehandeld. De architect zal de kosten hiervan voorschieten maar je vindt ze wel terug op de offerte. Deze kosten bedragen gemiddeld 2000 euro.

Aan de slag met de aannemer

De architect zal een geschikte aannemer voor jouw (ver)bouwproject moeten selecteren en de voorbesprekingen moeten uitvoeren. Pas hierna kan de aannemer aan de slag gaan om jouw woning te gaan (ver)bouwen. Er zullen besprekingen volgen en er wordt bepaald welke materialen er worden gebruikt en wat de planning is. De kosten van dit gedeelte van de werkzaamheden bedragen gemiddeld 2000 euro.

De uiteindelijke bouw en oplevering

Tijdens de bouw zal de aannemer nog een paar keer langskomen bij de bouw om in de gaten te houden dat alles naar wens verloopt. Hiervoor zullen ook kosten worden berekend. Ga ervan uit dat deze fase nog gemiddeld 1000 euro kost.

Offertes opvragen

Als je op zoek bent naar een aannemer voor jouw (ver)bouwproject zal je offertes moeten opvragen. Met één muisklik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend meerdere offertes op. Je besparing kan oplopen tot wel 40 procent op de totale kosten van de architect.

Geschreven door: Admin

Laatste nieuws

5 Veelgemaakte fouten architect inschakelen

De bouw van jouw huis is een heel bijzonder iets. Je hebt

Checklist offerte vergelijken en beoordelen architect

Een verbouwing aan je huis is een kostbare aangelegenheid. Het is dan

Tips architect inschakelen

Als jij besluit dat jij je huis wil gaan verbouwen is het